Apua -ohjatkaa minut oikealle tielle!

Voisiko joku kertoa minulle onko tässä mitään järkeä?

Ensin suomalainen yhtiö Laatumaa, jonka kaksi suomalaista Fortum ja Metsähallitus yhdessä omistavat, hoitaa 17 tuulivoimalan hankkeen paperisodan ja muut muodollisuudet. Siis veronmaksajien kustannuksella, valtion yhteisöjä kun ovat.

Sitten Laatumaa myy tämän Kittilän ja Sodankylän vaaroilla sijaitsevan tuulivoimahankkeen brittiläiselle Impax New Energy II Fund -sijoitusrahastolle. Kauppasummaa ei kerrota.

Impax New…jne tilaa Saksasta tai Tanskasta nuo miljoonia maksavat tuulivoimalat (nämä rahat menevät siis Saksaan tai Tanskaan) ja pystyttää ne Kittilän Sodankylän maisemiin. Impax New…jne. saa investoinnistaan todennäköisesti Suomen valtiolta investoitintirahaa. Saksalaiset tai tanskalaiset tuulivoimaduunarit tulevat ja pystyttävät voimalat osoitetuille paikoille. Huollon hoitaa tuulivoimaloiden valmistaja. Kaikki nämä rahat menevät siis Suomesta ulos. Ehkä joku työtön suomalainen saa tilapäisiä lapiohommia.

Kun voimalat alkavat tuottaa sähköä, Suomen valtio, siis me veronmaksajat maksamme Impax New…jne. sijoitusrahastolle tuulivoimasähköstä rutkasti ylimääräistä, vaikka muualta saisi saman sähkön paljon halvemmalla. Nämäkin kannustinrahat, aika ruhtinaalliset muuten, menevät ulkomaille. Ja kun tämä tuli kalliiksi, niin me veronmaksajat korvaamme sen maksamalla ennen pitkää korkeampaa sähkön hintaa.

Mitä jää Suomeen? Kiinteistötuloja – ei tiedetä paljonko. Tuloja voimaloiden pystytyksestä ja huollosta – ei euroakaan. Tuotettu sähkö – jää Suomeen, mutta siitä maksetaan moninkertainen hinta briteille suomalaisten veronmaksajien rahoilla. Maanomistajille vuokratuloja – eivätkös ne olleetkin Metsähallituksen maita, joten ei tästäkään paikalliset hyödy.

Minua on pienestä saakka opetettu ajattelemaan taloudellisesti, mutta nyt epäilen, että päättelyssäni on jotakin vikaa. Voisiko joku ohjata minut oikealle tielle?

Esko Salmela
Taalintehdas

  1. Tapani SalminenTapani Salminen04-26-2014

    Maailmalla kiertää perällinen huhu, että jossain pohjoisessa elää kansakunnallinen hyväuskoisia hölmöjä.

Leave a Reply