”Betonimylly käy pihalla koko ajan”

Ajankohtainen Kakkonen http://areena.yle.fi/tv/1914203/?start=06m53s käsitteli tänään tuulivoimaa. Toimittaja Jari Hakkaraisen tekemässä insertissä haastateltiin Haminalaisia asukkaita, jotka kärsivät tuulivoimamelusta. ”On kuin betonimylly kävisi pihalla koko ajan”, ”koko ajan käy se jurina”, ”nukahtamisvaikeuksia”, ”siitä vain joutuu kärsimään.”.

Haminan ympäristöpäällikkö Tapio Glunoff valittli miten tilanne on ”tässä vaiheessa jälkiviisautta” ja kaupungin terveystarkastaja kertoi, miten ”kilometrin etäisyys (asuntoihin) on liian vähän”.

Haminan asukkaiden ongelmat pyritään selittämään Hyundain tuuliturbiinien laitevioilla, vaikka amplitudimoduloitu melu ja bassoäänet ovat tuuliturbiinien ominaisuus, ei poikkeus. Teknologiateollisuuden ja Suomen Tuulivoimayhdistyksen taannoisessa seminaarissa tuulivoimatoimijoiden huolenaihe oli, miten Haminan ”ongelmat” vaikuttavat toimialan kuvaan. Huolena ei ollut se, miten ne vaikuttavat asukkaisiin.

Tuulivoima-kansalaisyhdistys on selvittänyt 51 tuulivoimahankkeen meluarvioinnit. Yhdessäkään hankkeista ei oteta huomioon Ympäristöministeriön ohjeistusta meluarvoista, vaikka tuulivoimatoimijat väittävät noudattavansa ohjeistuksia. Tuulivoimatoimijat haluavat teollisuuslaitokset mahdollisimman lähelle asutusta, koska sinne on halvinta rakentaa ja voitot ovat suurimmat. Tiet ja linjat kun ovat valmiina.

Taaleritehtaan tuulivoimajohtaja Taamir Fareed jäi kiinni suorasta valheesta. Fareedin mukaan ”EU-velvoite painaa ja meillä pitä olla vuoteen 2020 asti rakennettu 2500 MW tuulivoimaa”. Tosiasiassahan Fareedin appiukkon Mauri Pekkarisen ministerikautena päätettiin 2500 megawatin tukemisesta, EU ei ota kantaa paljonko Suomeen rakennetaan tai ei rakenneta tuulivoimaa. Tuulitariffien ansiosta Taamir Fareedin työnantaja, Taaleritehdas, on kerännyt 190 miljoonaa euroa kotimaisilta ja kansainvälisiltä sijoittajilta tuulivoimainvestointeihin.

Kyseessä on noin 200 miljoonan euron vuosittainen puhallus veronmaksajilta tuulivoimainvestoijille. Kärsijöinä ne kymmenettuhannet suomalaiset, jotka joutuvat tuulivoimaloiden vaikutuspiiriin.

Janne Salonen

 1. Jaakko OjaniemiJaakko Ojaniemi06-18-2013

  Taaleritehdas ei ole ainoastaan Fareedin työnantaja, vaan hän on Taaleritehtaassa mukan myös sijittajana. Kysmys kuuluu onko Mauri-appi myös? Tytär Tuulimari Fareed on myös tuulivoimabusneksessa mukana.

 2. Janne SalonenJanne Salonen06-18-2013

  Pyysin äsken sähköpostilla Taamir Fareedia ja Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtajaa Anni Mikkosta korjaamaan väärän väitteen siitä, että EU edellyttäisi Suomen rakentavan 2500 MW tuulivoimaa. En nyt pidätä hengitystä odotellessa mutta ihmettelen, miksi suorassa lähetyksessä pitää puhua palturia.

 3. Janne SalonenJanne Salonen06-19-2013

  Meluongelmat tulevat aina ”yllättäin” vaikka tuulivoimatoimijat ovat melumallinnoksillaan ennen rakentamista osoittaneet, että melua ei voi kantautua yli ohjearvojen. Kuitenkin tähän on hyvin yksinkertainen ratkaisu: Pidetään huolta että teollisuusalue rakennetaan vähintään kahden kilometrin päähän asunnoista ja varmistetaan että paikalla ei ole lintujen tai lepakoiden muuttoreittiä, merikotkien pesiä yms. Problem solved.

 4. Janne SalonenJanne Salonen06-20-2013

  Ohessa Taamir Fareedin sähköpostivastaus tiedusteluuni:

  ”Hei!

  Kiitoksia viestistäsi!

  Minähän sanon näin: ”EU velvoite painaa kovasti päälle ja meillä pitää olla tuulivoimaa rakennettuna 2500 MW edestä vuoteen 2020 mennessä.”

  Tässähän en siis millään tavalla edes viittaa siihen, että EU velvoittaisi tuota tuulivoimaa nimenomaan 2500 MW edestä, vaan Suomen hallitus on linjannut näin, jotta tuo velvoite saavutetaan. Lisäksi tämä suunnitelma näiden velvoitteiden täyttämiseksi on toimitettu EU komissioon joka on tämän suunnitelman hyväksynyt. EU komissio vahtii suunnitelmien toteutumista.

  Ja mikäli asiaa ruvetaan tuolla tarkkuudella tutkimaan ja puhutaan vastuullisuudesta, voidaan ehkä aloittaa sillä, että Kalevi Nikula kirjoittaa blogiinne ja tekee julkisen oikaisun liittyen esimerkiksi Wisconsin tapaukseen…

  Kalevi Nikula: ” Wisconsin osavaltio esimerkiksi äskettäin kielsi tuulivoimarakentamisen koska siellä oli 1257 kaupunkia valittanut siitä, että nyt tämä melu pitää tutkia.”

  Todellinen tilannehan on se, että Wisconsin osavaltiossa tuulivoimarakentaminen ei ole kiellossa. Lisäksi 1257 kaupunkia ei ole valittanut asiasta, vaan WTA (Wisconsin Town Association) on esittänyt kantansa asiaan. Tuolla on ollut mm. aikaisemmin 1250 jalan (381 metriä) minimietäisyys asutukseen. Olen samaa mieltä että tuo on erittäin vähän ja tuota onkin syytä varmasti tarkistaa.

  Saat julkaista vastaukseni sillä ehdolla, että myös kommenttini Kalevi Nikulan väitteeseen liitetään osaksi vastaustani.

  Ystävällisin terveisin,
  Taamir Fareed
  Johtaja, Tuulienergia, DI”

  • Janne SalonenJanne Salonen06-20-2013

   Fareed on oikeassa tuossa. Wisconsinin osavaltio EI ole kieltänyt tuulivoimarakentamista. Wisconsin Town Association, johon kuuluu 1257 kaupunkia (towns) ja 20 kylää (villages), on vaatinut rakentamista pysäytettäväksi, kunnes matalataajuisen ja infraäänen vaikutus asukkaiden terveyteen on selvitetty. Lausuma löytyy linkistä:

   http://www.epaw.org/documents/13-01-21-Wis.-Town-Assoc.-calls-for-moratorium.pdf

 5. Tapani SalminenTapani Salminen06-21-2013

  Elämme siis valtiossa, joka sairastuttaa omia kansalaisiaan ja samalla jakaa heidän maksamistaan veroista rahaa tuulivoimasijoittajille Lastensairaalan sijaan, jännää…

Leave a Reply