EFE kävi kuntaa, ympäristöministeriötä ja tuulivoima-asetusta vastaan

Yle Åbolandin mukaan Egentliga Finlands Energi ja Ansgar Hahn ei aio noudattaa ympäristö- ja rakennuslautakunnan kehotusta täydentää rakennuslupahakemustaan ja liittää melumallinnusta valitulla voimalatyypillä. Sen sijaan Ansgar Hahn antaa kunnalle kymmenen päivää aikaa ilmoittaa rakennuslupakäsittelyn jatkamisesta, muussa tapauksessa yhtiö tekee asiassa hallintokantelun. Kunnanjohtajan mielestä tämä on hyvä asia.

Kemiönsaaren kunnanvaltuusto päätti Nordanå-Lövbölen kaavasta 9.12.2014. Kaavamääräyksessä todetaan mm. että  ”Tuulivoimaloiden rakennuslupahakemuksiin on liitettävä melumallinnus rakentamiseen valitulla voimalatyypillä.”. Tätä ennen kunnanhallitus on todennut että 22.9.2014: ”Tuulivoimaloiden rakennuslupahakemuksiin on liitettävä melumallinnus rakentamiseen valitulla voimalatyypillä”.  Tekninen lautakunta päätti 12.9.2014: ”Tuulivoimaloiden rakennuslupahakemuksiin on liitettävä melumallinnus rakentamiseen valitulla voimalatyypillä”. Viranomaisneuvotteluissa 12.9.2014 ELY edellyttää: ”Tuulivoimaloiden rakennuslupahakemuksiin on liitettävä melumallinnus rakentamiseen valitulla voimalatyypillä.”

Rakennus- ja ympäristölautakunta palautti maaliskuun kokouksessaan EFE:n hakemuksen toimenpiteitä varten. Yhtenä edellytyksenä oli kaavamääräyksen noudattaminen valitun voimalan melumallinnuksille melun takuuarvoilla. EFE:n hakemuksen mukaan lupa tulisi myöntää kolmilapaiselle vaaka-akseliselle tuulivoimalalle. Melu- ja välkemallinnuksia ei EFE aio antaa, ei myöskään Digitan edellyttämää selvitystä yli tuhannen asukkaan tv-lähetyksiin kohdistuville ongelmille.

Ympäristöministeriön ohjeistus tuulivoimarakentamiselle 1/2014 edellyttää että rakennuslupahakemuksessa mukana on melumallinnus ja takuuarvo valitulle voimalatyypille. Valtioneuvoston asetus 9/2015 tuulivoimarakentamisesta edellyttää samaa.

EFE ilmoitti 26.4. median välityksellä ja kirjeessä kunnalle, että se käytännössä ei aio noudattaa kaavamääräystä, rakennus- ja ympäristölautakunnan päätöstä, Ympäristöministeriön ohjeistusta eikä Valtioneuvoston asetusta antamalla vaadittuja tietoja. Jos lautakunta ei kerro kantaansa 6.5. kokouksessa, EFE aikoo tehdä asiasta hallintokantelun. EFE antaa kunnalle 1,5 viikkoa aikaa.

Aikaisemmin poliittista tukea EFE:n hankkeelle ovat antaneet melkein koko RKP:n valtuustoryhmä, puolet demareista, keskustan ja vihreiden edustaja ja osa Fri Samverkanista. Kaava hyväksyttiin äänin 17-9. Nyt kun EFE on käymässä kuntaa, valtuuston päätöstä ja lautakunnan esitystä vastaan, näiden valtuustoryhmien puheenjohtajien tai asiaa kannattaneiden valtuutettujen tulisi kertoa, vieläkö ryhmät tukevat poliittisesti EFE:n hankkeita?

Tätä kirjoitettaessa Ylen artikkeli kertoo, että tuore kunnanjohtaja Anneli Pahta pitää hyvänä asiana, että EFE aikoo viedä asian hallintokanteluna eteenpäin. Miksi on hyvä asia, että tuulivoimatoimija kyseenalaistaa kunnan ulkopuolelelle asian joka on ollut niin ELY:n, teknisen lautakunnan, kunnanhallituksen, valtuuston ja ympäristö- ja rakennuslautakunnan päätöksenä?

Janne Salonen
Pro Kimitoön – Kemiönsaaren puolesta ry/r.f.

Leave a Reply