Euroopassa herätys!

Euroopassa herätys!

EU:ssa ollaan jälleen herätty, tosin siinä puoliltapäivin. Viikolla kokoontuivat Unionin viisaat ja valtaa käyttävät päämiehet Brysselissä, meiltä pääministeri Katainen oli mukana. Heräämisen syynä oli Yhdysvalloista kantautuneet todennetut tiedot sikäläisten liuskekaasuesiintymien hyväksikäytöstä. Nämä esiintymät ovat olleet tiedossa jo pitkään, nyt on kuitenkin saatu hyödyntämistekniikka ja –kustannukset kohdalleen. Pelätään, että Jenkkilästä tulee tuotapikaa energia-omavarainen. Tästä johtuu öljyn ja varsinkin kivihiilen markkinahintojen lasku, kivihiilen osalta voidaan varmasti puhua romahduksesta lähitulevaisuudessa. Yhdysvallat on saamassa mittavan markkina-edun tuotteilleen, vientituotteet voidaan hinnoitella edullisimmiksi ostajille. Eurooppa näivettyy entisestään.

Toki öljyn ja kivihiilen hintojen lasku hyödyttäisi Eurooppaakin, mutta vain jos kivihiiltä poltetaan sähkön tuottamiseksi. Kokouksessa kuultiin julkilausumia, kuten: ”Meidän pitää päästä eroon kilpailua vääristävistä julkisista tuista, säännellyistä hinnoista ja kapasiteettimekanismeista”. Mielestäni termi ”päästä eroon” tarkoittaa jostain jo olemassa olevasta ja tulevasta luopumista, ei se ainakaan tarkoita ko asian lisäämistä. Tuulivoimahan saa ja on saamassa tällaista tukea. Todettin, että energian hinta Euroopassa on sietämättömällä tasolla. Tähän kuvioon ei sovi esimerkiksi kivihiilen ankara verotus. Euroopassa tulisi mm tuulivoiman sijaan investoida kokouksessa esitettyyn kansallisten sähköverkkojen yhdistämiseen ja automatisointiin. Näin voidaan Euroopan sisällä energiaa siirtää kätevästi alhaisilla kustannuksilla paikasta toiseen tarpeen mukaan. Tämä pitää hintoja kurissa mutta on varmasti kannattava sijoituskohde, alkuun tarvitaan paljon rahaa, systeemin käyttö valmistuttuaan on varmaa ja mittavaa.

Naapurikuntaamme Saloon on tullut iso asuinparakkitalotilaus Fortumilta. Toimitus Loviisan ydinvoimalalle. Tämähän tarkoittaa, että voimalayksiköiden mittava modernisointi käynnistyy kohtapuoliin. Fennovoimalla on lupansa Pyhäjoelle ja prosessi etenee. Teollisuutemme osaa kyllä lobbauksen ja on kiinnostunut vain edullisesta energiasta Tätä ei tuulivoima omillaan olleessaan ole, eihän se sillon tarvitsisi tariffitukia.

Ilmastonsuojelu ja talous vääntävät jälleen kättä, näyttää pahasti siltä, että taloudelle pitää nyt antaa hetki aikaa toipua ja palata suojeluun myöhemmin mutta täysillä.

Kysykin nyt itseltäni ilman sarvia ja hampaita: sijoittaisinko näillä näkymillä tuulivoimaan (jos olisi siihen rahaa)? No en.

25.5.2013

Tapani Salminen
Kemiönsaari

 1. Satu ZwerverSatu Zwerver05-25-2013

  Minä voisin ajatella sijoittavani pienimuotoiseen tuulivoimaan, se tuntuisi läheisemmältä, jos se olisi jotenkin kannattavaa. Nuo julmetun suuret tuulivoimalat ja niihin liittyvät verorahoilla maksettavaksi tulevat tariffit sekä eurojen juoksu ulkomaille, kun myllyt ostetaan ulkomailta, eivät hirveästi innosta tuulivoimateollisuuteen sijoittamaan. Ihmettelenkin suuresti, että mistä johtuu, ettei pienimuotoista sähköntuotantoa – tuuli-, aurinko- ja biokaasu – ollenkaan tuolla tavalla tueta valtion taholta? Jos kansalainen saisi hyvän korvauksen tuottamastaan sähköstä ja ilman byrokratiaa, nousisi varmasti sinne tänne aurinkokennoja ja pieniä tuulimyllyjä tuottamaan sähköä kotiin ja ylimääräiset sähköt heivattaisiin verkkoon kaikkien iloksi. Lisäksi tämä tapa hajauttaisi sähköntuotannon totaalisesti, joten aina olisi jostain sähköä saatavana. Miksi ollaan valittu tämä teollisen tuulituotannon tukemisen tie?

 2. Janne SalonenJanne Salonen05-25-2013

  Satu, kannatan ajatusta hajautetusta pientuotannosta ihan täysillä. Minäkin voisin rakentaa 30-metrisen tuulimyllyn pihaan jos se olisi mitenkään taloudellisesti mielekästä. 🙂

  Suomi on, valitettavasti, kovin korporatiivinen maa ja päättäjät ovat isojen firmojen puolella. Esittämäsi malli tuhoaisi hyvän bisneksen.

  • Satu ZwerverSatu Zwerver05-26-2013

   No sittei muuta kuin korporatiivisesti painetta kattilaan. 🙂

   Onkohan ympäristö- ja työ&elinkeinoministeriö aloittanut pientuulivoimalaselvityksen, kuten Tarasti raportissaan ”Tuulivoimaa edistämään” viime vuodelta sivulla 4 kirjoittaa? ”Selvityksen tuli kohdistua teolliseen tuulivoimatuotantoon, ei pientuulivoimaloihin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ympäristöministeriön tulisi yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa erikseen selvittää pientuulivoimaloitten rakentamista aivan lähitulevaisuudessa. Myös tulisi tarkastella, tarvitaanko ja millaista erityislainsäädäntöä tuulivoiman rakentamisesta nyt jo olevan ja tässä selvityksessä ehdotettavan lisäksi.” Kts: http://www.tem.fi/files/32699/Tuulivoimaa_edistamaan_A4_lop.pdf.

   Ja vielä samansuuntainen kysymys kuin edellisen kommenttini lopussa: miksi Tarastin piti tarkastella vain teollista tuulivoimatuotantoa?

Leave a Reply