Eväitä huhtikuussa Gotlantiin matkusdtaville.

Erilaiset projektit ovat useimmiten sitä varten, että projektiryhmät pääsevät matkustelemaan ja katselemaan paikkoja vähän muuallakin. Se on mukavaa ja hauskaakin. Smart Kimitoön -projektiryhmä ei ole poikkeus tästä säännöstä. Ryhmällä on huhtikuussa edessä vajaan viikon matka Gotlantiin. Aiheena on uusiutuva energia eri muodoissaan.
Kun tarjolla on vaara, että paikalliset tuulivoiman kiriitikot voivat juonillaan johtaa projektiryhmän harhaan, on seuraavassa tarjolla tietoa, jotta ryhmä pysyisi oikealla tiellä.
Gotlannista rakennetaan parhaillaan Ruotsin tuulivoiman näyteikkunaa. Maan viidestätoistatuhannesta suunnitellusta tuulivoimalasta tuhat nousisi Gotlannin metsiin ja rannoille. Niitähän on siellä jo nyt siellä aika tavalla. Vuonna 2025 Gotlanti olisi yhtä hieno paikka kuin moni muukin vastaava paikka: tuulivoimala tuulivoimalan vieressä ja kesämökkejä ja vakituisten asukkaitten mökkejä ja taloja mukavasti siellä lomassa.
Virallisen tiedon mukaan gotlantilaiset ovat hyvin tyytyväisiä. Vain tyhmä tuulivoimakriitikko epäilisi päinvastaista. Gotlantilaiset ovat ylpeitä siitä, että tylsä gotlantilaismaisema muutetaan nykyaikaiseksi tuulivoimateollisuuden alueeksi. Kukapa ei antaisi alueitaan tuulivoimalle, kun on laskettu että saarella tuotetaan vuonna 2020 jo 250 kertaa se määrä sähköä, jonka gotlantilaiset pystyvät kuluttamaan. Onneksi sieltä vedetään vain muutama miljardi kruunua maksava kaapeli mantereelle, jotta yhtiöt saavat ylijäämäsähkön muualle.
Virallisen tekstin mukaan gotlantilaiset rakastavat tuulivoimaa. Sama teksti kertoo, miten raha alkaa virrata saarelle, uusia työpaikkoja avataan joka puolelle ja tuulivoimalat suorastaan imevät väkeä sinne muualta maasta. Ei puhuta enää miljoonista vaan miljardeista.
Paikallinen Gotlannin puolesta -yhdistys (Föreningen Värna det Gotländska Kulturlandskapet) on ikävästi tehnyt kiusaa kaikkia rikastuttaville tuulivoiman hankkeille. Yhdistys meni valittamaan Vattenfallin suunnitelmasta rakentaa Mästermyrin alueelle tuulivoimaloita. Gotlannin lääninhallitus onneksi hylkäsi valituksen, mutta eikös siitäkin valitettu eteenpäin. Sitten vuonna 2011 Mark- ja Miljödomstolen katsoi viisaasti, että alue on merkitty valtakunnallisesti tärkeäksi tuulivoiman alueeksi ja etteivät tuulivoimatornit merkittävissä määrin häiritse alueen linnuston elämää. Miksi variksia pitäisi suojella?
Gotlannin tuulivoiman kiusankappaleet, Föreningen Värna det Gotländska Kulturlandskapet, luonnonsuojeluyhdistys ja Gotlannin lintutietellinen seura jatkoivat yhteiskuntarauhan häirintää ja ilkesivät valittaa vielä seuraavaan oikeusasteeseen.
Ja kaikkien tuulivoiman rakentajien harmiksi seuraava oikeusaste, Mark- och Miljööverdomstolen, epäsi Vattenfallin luvan rakentaa alueelle myllyjä. Perusteluina oli ettei alue sovi tuulimyllyille, ne olisivat muka liian suuri vaara Mästermyrin kuningas- ja merikotkakannoille.
Gotlantilaiset ovat uhrautuvaa sorttia. Vaikka sähkön hinta on tuulivoiman takia Gotlannissa korkeampi kuin muualla maassa ja vaikka gotlantilaisen lapsiperheen taloudessa sähkö on perheen suurin kuluerä muuhun maahan verrattuna ja vaikka kunnan uudet energiasuunnitelmat tietävät perheitten energiakus-tannusten lisääntyvää kasvua, niin pääasia on runsas sähkön tuotanto. Sähkön hinnasta on onneksi vähän vaikea valittaa, kun monella gotlantilaisella on pieniä osuuksia tuulivoimayhtiöissä.
Tietysti on harmillista, kun yritykset eivät halua muuttaa Gotlantiin kalliin sähkönhinnan takia. Ja tietysti sekin on kiusallista kun ihmiset eivät saa rakentaa edes harmaata maastoon sulautuvaa mökkiä rantamaisemaan, mutta lähes 200-metrisille tuulivoimatorneille annetaan yhteisen edun, tai ainakin ”kunnan edun” vuoksi lupa. Markkinavoimat ovat markkinavoimia, ne toimivat yhteiskunnan parhaaksi.
Gotlantilaisten yöunesta on pidetty hyvää huolta. Tuulivoimalan ja lähimmän asutun talon väli täytyy olla 1000 metriä eikä sinne saa kuulua 40 desibeliä suurempaa meteliä. Jotkut hienohelmat valittavat silti ja väittävät, että tyynellä ilmalla on kuin suihkukone lentäisi, ja että erityisesti uudet suuret voimalat muistuttavat hävittäjäkoneen ääntä. Kunnan ja rakentajien asiantuntijapaneeli tyrmäsi moiset valittelut ja totesi, että myllyissä on jokin vika ja että pitää puhua voimalayhtiölle ja että sitä paitsi eri ihmiset kuulevat äänen eri tavalla. Ja sitä paitsi kun voimalat aikanaan vanhenevat, niin paikalle tuodaan uuden sukupolven tuulivoimaloita, jotka ovat korkeampia ja hiljaisia kuin jääkaappi tai parranajokone.
Miksi sitten on valittu melurajaksi juuri tuoi 40 desibeliä? Asiantuntijapaneeli vastasi, että sellainen arvo saadaan, kun kahdeksan metriä sekunnissa puskeva tuuli puhaltaa kymmenen metrin korkeudessa. Se pätee teollisuudessakin, joten se saa kelvata gotlantilaisillekin. Joku valitti itsepintaisesti vielä, että voimaloiden korkeus on nyt paljon suurempi kuin silloin, kun 1000 metrin raja ja 40 desibeliä pantiin rajoiksi ja että nyt pitäisi olla suurempi etäisyys ja 35 desibeliä. Asiantuntijat onneksi tyrmäsivät tuollaiset mielettömyydet ja sanoivat että jos niitä muutetaan, niin Gotlantiin ei rakenneta enää yhtään myllyä. Ja sehän olisi sijoittajille harmittava takaisku. Tuetkin jäisivät saamatta.
Sikäläisessä tuulivoimakokouksessa asukkaat heittäytyivät mahdottomiksi ja toivoivat jopa, että voimaloitten rakentaminen edes joskus loppuisi! Kokouksen asiantuntijapaneelista vastattiin, että on tärkeää, että gotlantilaiset itse omistavat uudet tuulivoimalat. ”Tämä on ehkä Gotlannin historian suurin taloudellinen yritys!” Tyhmien kysymysten joukossa udeltiin mitä takuita siitä on, että gotlantilaiset ne myllyt sitten omistavat, mutta tietenkään näin tolkuttomaan vaatimukseen ei voitu antaa takuita koska neuvotteluissa rakentajien kanssa ei niitä takuita voi saada.
Gotlantiin panostavien tuulivoimasijoittajien ei kuitenkaan tuosta asukkaitten vastahangasta kannata huolestua. Asukkaitten asiantuntemus ja kuulokin on niin perin heikko näissä asioissa. Sitä paitsi sijoittajalle hyvän voiton takaa sekin, että ainakin neljäsosa puhtaasta tuotosta tulee tukiaisina veronmaksajien taskuista.

Esko Salmela
Taalintehdas

 1. Janne SalonenJanne Salonen02-12-2014

  Metkaa kun matkat suuntautuvatkin aina alueille joissa poliittinen ja virkamiesjohto on myönteinen tuulivoimalle. Miksei koskaan käydä kuulemassa kunnissa, joissa tuulivoimasuunnitelmat on torpattu tai ottamaan oppia niistä myllyistä, jotka aiheuttavat todellista melua ja haittaa? Inkoo, Hamina, Raahe, Iin Olhava nyt esimerkkejä epäonnistuneista ja liian lähelle rakennetuista myllyistä tavalla, jolla Kemiönsaareenkin tuulivoimaa suunnitellaan.

 2. Hannu AroHannu Aro03-04-2014

  Energiapolitiikka pitäisi suunnitella todellisten ympäristövaikutusten ja kustannusten perusteella. Tuulivoima soveltuu Suomen oloissa lähinnä pienimuotoiseen tuotantoon siellä minne sähköverkko ei yllä, laajaan energiantuotantoon se on liian kallista ja myös ympäristöhaitat kuten lintukuolemat ja maisemanpilaus ovat merkittäviä.
  Tuulivoima rakentuu veronmaksajien harteille ja rasittaa talouttamme koko käyttöikänsä. Englantilaiset ovat saaneet tarpeekseen niistä kannattamattomista tuki muodoista joita EU.n myötä on meillekkin tullut. Cameronhan sanoi hyvin selvästi mitä mieltä hän on siitä ”Green crap” politiikasta ja ilmaston suojelusta tuulivoimaloilla, -valtion tuella pystyssä pidettävältä tuulisähkö rahastuksesta. Kyllä arkitodellisuuteen olisi meilläkin jo aika herätä.
  Unelmat on unelmia.
  Energiamarkkinavirasto on nyt maksanut viimeiset erät viime vuoden tuulivoimatuista. Tuuliwatti Oy:n osalta viime vuosi meni seuraavasti.
  Yhtiö tuotti tuulisähköä noin 188GWh, sen myynnistä yhtiö sai myyntituloja noin 7,7Milj. euroa, veronmaksajat tukivat toimintaa noin 12Milj.Euron avustuksella. Loistavaa LIIKETOIMINTAA!
  Viime viikon Talouselämä lehdessä STY:n puheenjohtaja ja Tuuliwatin toimitusjohtaja kertoo, että sähkö on nykyisin halpaa, koska on tuulivoimaa. Sähköhän olisi ilmaista, jos verovaroista maksettaisiin kaikkien sähkölaskut.
  Eikä ilmaston puhdistusta tuulivoimaloilla ole kukaan järkevä tutkija millään pystynyt todentamaan.
  Ydinvoimala on uusiutuvalla energialla sähköä tuottava laitos, tuottaa sen minkä lupaa eikä tuulet ja tuiskut häiritse tuotantoa.
  Voitaisiinko jo saada ohjelmaan mukaan realismia energiapolitiikasta, tuontantoluvut, kustannukset, ympäristövaikutukset,- tuulivoimaloidenkin pimeäpuoli haittoineen esille.
  Helsinkin ympärillehän on tuulivoiman ylivoimaisesti suurimmasta kannatuksesta huolimatta syntynyt 100km säteellä alue ilman yhtään tuulivoimalaa. (haittojen takia) Nyt ei kannattajat (YIMBY) saa tuulivoimaloita naapurikseen vaan ne pakolla rakennetaan NIMBY henkilöiden elinpiiriin.

Leave a Reply