Gräsbölen kaavaehdotus pitää hylätä

Gräsbölen tuulivoimakaavan pohjaksi tehty melumallinnos on täysin virheellinen ja jos sen mukaan toimittaisiin, riski asukkaiden altistumisesta tuulivoimamelulle olisi merkittävä. Asiasta kerrottiin kunnalle maanantaina 4.11. ja torstaina tuli viesti, jonka mukaan kaava ei nyt etene vaan kunta odottaa ympäristöministeriöltä lisätietoja.

Gräsbölen melumallinnos tehtiin uusiksi syyskuussa 2013. Tällöin kerrottiin, että se noudattaa kesäkuussa valmistuneita ”VTT:n standardeja” ja että kunnassa noudatetaan nyt uusimpia ohjeita. VTT:n ohjeisiin viitataan kaavaehdotuksessa ja kuulutuksessa ja mm. teknisen lautakunnan puheenjohtaja on näin kertonut ÅU:ssa. Nyt kun se ei niitä noudatakaan, kaavaa ei käsitellä vaan se pannaan odottamaan taas uusia ohjeita.

Gräsbölen kaavaehdotuksen huomautusaika päättyy nykyisellä tiedolla 13.11. Kuntalaisen oikeusturvan kannalta tilanne on mahdoton, koska kuntalaisella ei ole mitään mahdollisuutta tietää minkä perusteella kaavapäätöksiä nyt aiotaan tehdä. Sitä ei tunnu tietävän kuntakaan joten mistä nyt huomautetaan?

Melumallinnoksen on tehnyt alueelle tuulivoimaloita suunnittelevan Lounaisvoiman toimitusjohtaja ja osaomistaja Ansgar Hahn. Kunnassa on useasti kritisoitu, miksi suurimmat taloudelliset intressit omaava taho tekee itse selvitykset. Koska tehty melumallinnos on näin väärä, kunnan pitäisi selvittää onko kyse osaamattomuudesta vai tahallisesta harhautuksesta. Tulevaisuudessa melumallinnosten tekijäksi on edellytettävä ulkopuolista neutraalia tahoa.

Gräsbölessä asukkaiden epävarmuus tulevaisuudesta jatkuu ja asialle tulisi panna piste. Näin tapahtuisi, jos kunta myöntäisi tosiasiat ja hylkäisi kaavan.

Janne Salonen

  1. Tapani SalminenTapani Salminen11-11-2013

    Juuri näin. Kaavoittaja voisi osoittaa omaavansa selkärangan, eikä olla vietävissä kuin pässi narussa. Viejiä kyllä löyttyy, on AH Saksasta ”mallinnuksineen”, on taaleria ja maanomistajaa. Totean vielä, että suhtaudun omaani ja läheisteni terveyteen kohdistuviin uhkiin erittäin vakavasti.

Leave a Reply