Gräsbölen kaavapäätös on märkä rätti vasten kemiönsaarelaisten kasvoja

Kemiönsaaren tekninen lautakunta päätti kokouksessaan 30.9., että Gräsbölen tuulivoimakaava etenee. Päätös syntyi äänin 5-4, puolesta olivat RKP:n ja Keskustan edustajat.

Päätös on märkä rätti vasten niiden kuntalaisten kasvoja, jotka ovat luottaneet kunnan ja lautakunnan jäsenten lupauksiin. Erityisen vaikea tilanne on niille gräsböleläisille, jotka asuvat kaava-alueen rajalla ja jotka ovat huolissaan asumisviihtyvyydestään, omasta ja perheen terveydestä sekä asuntojensa arvosta. Epävarmuus tulevaisuudesta jatkuu kun lähiympäristöä ollaan muuttamassa ensin rakennutyömaaksi, sitten teollisuusalueeksi metelöivine ja voimakkailla vilkkuvaloilla varustettuine jättivoimaloineen.

Tähän mennessä kunnan edustajat ovat kysyttäessä vakuuttaneet, että Kemiönsaaren tuulivoimaloiden melumallinnokset tehdään ympäristöministeriön uusien ohjeistusten mukaisesti. Näin sanoi mm. teknisen lautakunnan jäsen Harri Kaitala (Keskusta) Bio Ponyssa järjestetyssä tuulivoimatilaisuudessa. Kuitenkin Kaitala äänesti kaavan hyväksymisen puolesta, ennen kuin ym:n uudet ohjeistukset ovat valmiit.

Kokouksen esityslistassa puhutaan VTT:n uusista melustandardeista, joiden mukaan melumallinnokset olisi nyt tehty. VTT:n ”uusia melustandardeja” ei ole olemassakaan. On VTT:n raportti, jonka soveltamisesta ympäristöministeriö päättää myöhemmin kun se julkaisee ohjeistuksensa. Kysymys kuuluukin, onko kuntalaisia ja teknisen lautakunnan jäseniä hämätty tahallaan vai perustuuko päätös tahattomaan väärinymmärrykseen?

Miksi kunta ei voi odottaa ministeriön uusia ohjeistuksia? Kyse on viikoista, tai korkeintaan muutamasta kuukaudesta. Tuulivoimaloita ajava kahden saksalaisen yksityishenkilön omistama Lounaisvoima tietenkin haluaa päästä mahdollisimman pian verovaroilla maksetun tuulivoimatariffin piiriin. Mutta mitä hyötyä kunnalle tai kuntalaisille on siitä, että ohjeistuksia ei voida odottaa?

Janne Salonen

 1. Tapani SalminenTapani Salminen10-02-2013

  Todella törkeää, että Kemiönsaaren kunta aikoo sallia asukkaidensa joutua koekaniineiksi jättivoimaloiden lähivaikutuspiireissä. Kova hoppu tuntuu ahneudella olevan. Itse lähivaikutusalueella asuvana koen, että omaani ja monen muun terveyteen ollaan kohdistamassa uhkia.

 2. Markus RouhiainenMarkus Rouhiainen10-02-2013

  Luottamus päätöksentekoon saarella on ollut pitkään koetuksellamme. Nyt tuon sanan voi viimeistään sitten upottaa vaikka Västanfjärdin lahteen. Uskoa riitti yllättävän pitkään…

 3. Satu ZwerverSatu Zwerver10-02-2013

  Soitin Nummelinille ja kysyin, miksi kunta ei voi odottaa ministeriön uusia ohjeistuksia. Nummelin kertoi olleensa kesäkuussa ympäristöministeriön kurssilla, jossa myös melustandardeja käsiteltiin. Yleisöstä kysyttiin, voidaanko VTT:n siihen mennessä julkaisemia tuloksia käyttää suunnittelussa vai onko niihin tulossa vielä suuria muutoksia ympäristöministeriön taholta. Vastaus oli, että voi käyttää, ne eivät tule muuttumaan niin paljoa.

 4. Janne SalonenJanne Salonen10-02-2013

  Satu, ihan mielenkiintoista että ”joku” on kysynyt ja ”joku toinen” on vastannut, ja siihen perustetaan päätökset. Ohjeistukseen on annettu kymmeniä lausuntoja ja kannanottoja kesän aikana ja jälkeen, mm. Suomen Tuulivoimayhdistyksen ja Tuulivoima-kansalaisyhdistyksen toimesta. Kritiikin kärki on kohdistunut mm. siihen, että melumallinnoksen lähtöarvoissa luotetaan tuulivoimalan valmistajan ilmoitukseen siitä paljonko mylly meluaa. Toisaalta sen tarkempi analysointi on mahdotonta, koska kyseessä on ”liikesalaisuus”.

  Tietenkään en hämmästele vaikka ministeriön virkamiehet olisivat keskenään päättäneet ohjeistuksesta jo alkukesästä ja kaikki lausuntopyynnöt ovat vain teatteria. Se ei muuta sitä tosiasiaa, että todellisuudessa niin Nummelin kuin kunnan luottamusmiehet eivät tiedä, miten VTT:n raporttia tarkalleen ottaen sovelletaan. Siksi on epärehellistä vä’ittää, että mallinnokset olisi tehty uuden ohjeistuksen mukaan. Ne voivat sitä olla, tai sitten eivät, mutta senhän tiedämme muutaman viikon tai kuukauden kuluessa.

  Janne

 5. Janne SalonenJanne Salonen10-02-2013

  Ja vielä, kun lautakunnan esityslistassa puhutaan ”VTT:n melustandardeista” on kyseessä joko tietoinen harhaanjohtaminen tai väärinkäsitys. VTT ei ole tehnyt eikä tule tekemään ”melustandardeja”. Molemmissa tapauksissa kyse voi olla hyvän hallintotavan rikkomuksesta, mutta sehän tulee testatuksi sitten aikanaan jos kaava etenee päätökseen.

 6. Satu ZwerverSatu Zwerver10-02-2013

  Tämähän kannattaa nostaa esille nyt kun tulee tämä ylimääräinen kaavaehdotuksen kommentointivaihe.

 7. Janne SalonenJanne Salonen10-02-2013

  Satu, edellisiinkään Gräsbölen kaavan huomautuksiin ei vielä ole vastattu, onkohan yksikään valtuutettu niitä lukenut?
  Kunnanhallituksellahan olisi mahdollisuus ottaa asia omalle esityslistalleen ja tämä olisi perusteltua, koska asian esittelyssä on kiistatta tapahtunut virhe.

  • Satu ZwerverSatu Zwerver10-02-2013

   Vastaukset on just lähteny. Jill Karlssonin (toimistosihteeri, tekninen toimisto) mukaan lautakunta hyväksyy aina ne ensin, ja lautakunta (tekninen) käsitteli ne nyt maanantaina.

 8. Sari MurtoSari Murto10-03-2013

  Kemiön tuulivoimahanke näyttäisi etenevän samalla tavalla kuin meillä täällä Paimiossa; hiljaa, mutta varmasti. Kuulin juuri mielenkiintoisen kommentin konsulttiyritysten Pöyryn työntekijältä. Hän väitti, että tuulivoimalat tulevat Paimioon kaikesta vastustelusta huolimatta :(.. On se kumma, että hanke on niinkin pitkällä, vaikka ollaan vasta luonnosvaiheessa. Kesän aikana voimaloiden korkeudet kasvoivat yht’äkkiä 20 metriä ja kaikki selvitykset on tehty aikaisemmalla koolla. Tässä on nyt pari kuukautta aikaa seuraavaan vaiheeseen ja kaikki selvitykset on tekemättä uusilla mitoilla. Epäilenpä, ettei selvityksiä juuri tehdä..

Leave a Reply