Kansantarustoa tuulivoimasta

Michael Oksasen kirjoitus tiistain 12.11. ÅUssa on ilmeisesti tarkoitettu vastaukseksi
samassa lehdessä ja tällä blogisivustolla julkaistuun tekstiin ”Möteskultur”. Oksanen ei tekstissään silti mitenkään puutu itse asiaan, virkamiehen omavaltaiseen määrärahan ylitykseen.
Tapahtunutta onkin varmaan vaikea käsitellä, siksi sitä on paras puhua kaikesta muusta.

Ingmar Forne ennustaa samassa lehdessä kuinka tuulivoiman vastustajien takia koko Kemiön saari hukkuu ilmaston mutoksessa tulvaveden alle.
Aikaisemmin Ingmar on huomannut, että Japanin ydinvoimaonnettomuus on samojen pahuuden ruumiillistumien, Kemiönsaaren tuulivoiman vastustajien syytä.
Sinne menivät meikäläisen taivasosuuden viimeisetkin rippeet – jos niitäkään enää oli jäljellä.

Muuten: Kemiönsaaren puolesta –yhdistyksessä on myös tuulivoiman kannattaja. Ihan totta. Tuulienergian otto käyttöön on tapahduttava kuitenkin järkevästi,
ei esim. tuhoamalla jo olemassa olevia arvoja eikä syytämällä rahaa verovaroista suurta rahapeliä pelaaville sijoittajille.
Vihreiden Niinistö sanookin, että alan tekniikka kehittyy koko ajan – nykytekniikka siis vanhenee hyvää vauhtia. Eikö olisi paras panna jäitä hattuun?

Minulla on Pekka –niminen kaveri, joka mielellään liikkuu autollaan vaikka kaara onkin melko epäluotettava ja jättää tämän tästä tielle. Hän on keksinyt mielestään hyvän ratkaisun. Vaimo ajaa perheen toisella autolla perässä ja ottaa Pekan kyytiin, kun tämän auto ei suostu liikkumaan.
Tuulivoiman kanssa on sama juttu: Rinnalla on koko ajan pyörittävä varasysteemi, joka otetaan käyttöön kun tuulivoimamyllyt eivät käy. Muuten ollaan ilman sähköä.

Suomalaisen kansantaruston suosituimpia tarinoita ovat sadut hölmöläisistä. Näiden tarinoiden aika ei ole ohi, nitä syntyy koko ajan lisää.

Esko Salmela
Taalintehdas

  1. Ingmar ForneIngmar Forne11-12-2013

    ”Aikaisemmin Ingmar on huomannut, että Japanin ydinvoimaonnettomuus on samojen pahuuden ruumiillistumien, Kemiönsaaren tuulivoiman vastustajien syytä.”

    Jos joku on ymmärtänyt sen näin, niin on ymmärtänyt aivan väärin. En ole sitä mieltä että Kemiönsaaren tuulivoiman vastustajat olisivat aiheuttaneet Japanin ydinvoimaonnettomuutta.

    Fukushiman onnettomuus on kuitenkin saanut yhden ydinvoiman kannattajan muuttamaan mielensä ydinvoiman suhteen. Mies, joka on muuttanut mielensä, on Japanin entinen pääministeri Naoto Kan. Hän kirjoittaa itse tästä mielipiteen muutoksestaan 29.10.2013. Sen jälkeen kun alkoi näyttää siltä että Fukushiman takia olisi evakuoitava 50 miljoonaa ihmistä 250 kilometrin säteellä, hän tuli siihen tulokseen että ainoa keino välttää tällaisia onnettomuuksia tulevaisuudessa on ettei ydinvoimaloita rakenneta ollenkaan. Ainoastaan laajamittainen sota on ydinvoimala onnettomuuden ohella sellainen tapahtuma että voi joutua evakuoimaan useita kymmeniä miljoonia ihmistä, hän kirjoittaa.

  2. Tapani SalminenTapani Salminen11-12-2013

    Esimerkki Tanskanmaalta viime kesältä tilanteessa, jossa tuulivoiman korvaava energia on jätetty paljolti ulkomailta oston varaan vaan sitäpä ei ollutkaan pläki-aikana saatavissa: sähkön hinta Tanskassa käväisi lukemissa 2000 EUR/MWh ! Siis n. 40 kertainen normaaliin verrattuna, Tämä on puistattava enne tuulivoiman varaan heittäytymisestä, eikä tällaista kestä mikään yhteiskunta muutamaa tuntia kaumpaa.

Leave a Reply