Kun Amandan piti tuottaa sähköä

On aina hyvä katsella asioita taaksepäin ja tutkia menneen ajan opetuksia. Tuulivoiman historia Kemiön saarella on toistaiseksi lyhyt, mutta täynnä oppeja joista itsekukin voi poimia viisauden kullanarvoisia jyväsiä.
Otteita Turun Sanomien lähes kokosivun jutusta lokakuun 10. päivänä armon vuonna 2012 jälkeen Kristuksen syntymän. Otsikkona on ”Kemiönsaareen ideoidaan tuulivoimaosuuskuntaa”.

”Kemiönsaarella puuhataan tuulivoimaosuuskuntaa, jonka jäseniksi voivat maksua vastaan liittyä niin kuntalaiset kuin mökkiläisetkin. Osuuskunnan omistama tuulipuisto sijaitsisi Påvalsbyn kylän alueella Kemiössä.”
”Hanke on alkutekijöissään, mutta etenee silti melkoista vauhtia, kertoo Energiaomavarainen Kemiönsaari -hankkeen projektipäällikkö Annalena Sjöblom.”
”Ensimmäisessä vaiheessa rakennettaisiin kuusi tuulivoimalaa. Myöhemmin määrää on mahdollista kasvattaa vielä yhdeksällä voimalalla.”
”Kemiönsaarella on keskusteltu noin 500-1000 euron hintaisesta osuudesta. Se olisi ehkä noin 2000 kilowattitunnin arvoinen.”
”Osuuskunnan jäsen voisi ostaa halutessaan myös useamman kuin yhden osuuden ja saada siten myös suuremman alennuksen sähköstään.”
”Sjöblom on miettinyt tuulivoimaloiden nimeämistä kemiönsaarelaisten kaksimastoisten laivojen mukaan.”
”Täällä on 1800-luvun lopulla purjehtinut muun muassa Ida, Linda, Josefina, Amanda, Lydia, Veni, Hoppet ja Friheten.”
”Näin ollen perusperheen vanhemmat voisivat osoittaa lapsilleen Påvalsbyn pellon reunalla pyörivää myllyä ja sanoa: – Juuri tuolla pyörivä Amanda tuottaa meidän kotiimme tuulisähköä.”
”Sjöblom myöntää, että osuuskuntahankkeella tavoitellaan paitsi imagoarvoa, myös suvaitsevaisempia mielipiteitä tuulivoimaa kohtaan.”
”Myös alueen maanomistajat ovat esittäneet vahvan toiveen, että alueelle tulevien tuulivoimaloiden rahat jäisivät Kemiönsaarelle.”

En tiedä mitä Energiaomavarainen Kemiönsaari -projekti tuli maksamaan, mutta hanke haudattiin vähin äänin.

Esko Salmela
Taalintehdas

  1. Tapani SalminenTapani Salminen10-15-2014

    Ja se laivahan oli ”Narrien Laiva”.

Leave a Reply