Ministeriö esittää 2 km:n turvarajoja tuulivoimaloille

Yhdistyksen t-paita

Lausunnossaan 17.9. Varsinais-Suomen tuulivoimavaihemaakuntakaavasta sosiaali- ja terveysministeriö esittää kahden kilometrin turvarajojen merkitsemistä maakuntakaavaan tuulivoimaloiden ja kiinteistöjen välille. STM:n mukaan nyt lähtökohtana olevat rajat ovat liian matalat tuulivoimaloiden napakorkeuden kasvaessa. Lausunnossa viitataan mm. Britannian ohjeistukseen, jossa varoetäisyyden tulee olla 10 kertaa tuulivoimalan napakorkeuden verran.

Ministeriön mukaan ”kunnan terveydensuojeluviranomaiset ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos ovat saaneet lukuisia kansalaisten valituksia olemassa olevien tuulivoimaloiden meluhaitoista, vaikka voimlat ovat sijainneet reilusti yli 600 metrin päässä asutuksesta. Esimerkiksi Englannissa jouduttiin sulkemaan tuulivoimalaitos, vaikka etäisyyttä oli yli 2 km.”

Kemiönsaaressa ajankohtaisen Gräsbölen kaavassa jo Britannian mallin noudattaminen merkitsisi noin 1450 metrin varoetäisyyttä. Nykyinen kaavaehdotus kuitenkin mahdollistaa tuulivoimarakentamisen 750 metrin päähän asunrakennuksista.

 

Sosiaali- ja terveysministeriön lausunto:

Liite_1_Lausunto_Varsinais-Suomen_tuulivoimavaihemaakuntakaavasta

Janne Salonen

 1. Tapani SalminenTapani Salminen10-11-2013

  Asiaa STM! On sentään jotain rotia ja tolkkua vielä jossain päin Suomea.

 2. Satu ZwerverSatu Zwerver10-14-2013

  Erinomaisen mielenkiintoinen ja vähän yllättäväkin veto Sosiaali- ja terveysministeriöltä. Mitäköhän tämä lausunot nyt sitten tarkoittaa käytännössä? Liitteenä oleva dokumentti on siis STM:n lausunto Varsinais-Suomen tuulivoimavaihemaakuntakaavaan (tuli ne oikeeseen järjestykseen kaikki sanat), jota Ympäristöministeriö on pyytänyt. Tehdäänkö tästä – tai edes puolesta välimatkasta – suositus? Asetus?? Mikä mahtaa olla aikataulu? Miten se vaikuttaa jo pitkälle edenneisiin hankkeisiin?

 3. Janne SalonenJanne Salonen10-14-2013

  Keskustelin asiasta V-S liiton kaavoittjaan kanssa enkä saanut sellaista vaikutelma, että tuo raja otettaisiin maakuntakaavaan sellaisenaan koska se ei ainakaan vielä perustu lakiin. Toisaalta mikään ei estä esim. kuntaa noudattamasta noita. Toivon että päättäjät lukevat nuo perustelut.

  Mielenkiintoisinta tässä on, että se ympäristöministeriön uusi tuleva ohjeistus on nyt valtioneuvoston käsiteltävänä ja virkamiestietojen mukan siellä on eri tahoilla vastakkaisia tavoitteita. Poliittisen kädenväännön lopputulos sitten ratkaisee, minkälainen ohjeistuksesta tulee. Valmistuttuaan se lähtee vielä lausuntokierrokselle, ainakin Tuulivoima-kansalaisjärjestö on lausunnonantajien listalla. Ja tämä taas asettaa uuteen valoon ne kunnan edustajien lausunnot, että kaikki parametrit olisivat jo selvillä. Juuri tästä syystä olen ja olemme esittäneet että odotettaisiin nyt ne muutama viikko tai kuukausi ja tehtäisiin Gräsböle sitten niiden mukaan, tämä nyt ei sopinut esim. teknisen lautakunnan enemmistölle.

  Johtuuko kiire sitten siitä, että pelätään rakentamisesta tulevan hankalampaa kun asukkaat pitäisi ottaa paremmin huomioon? Eihän kunnan tietenkään tarvitse ottaa päätöksenteossaan huomioon muuta kuin olemassa olevat ohjeet ja säännökset, mutta sitten voisi sanoa suoraan että uusia ohjeistuksia ei noudateta jos ne poikkeavat nykyisistä.

 4. Seppo LeinoSeppo Leino10-14-2013

  Mielenkiintoinen kanta kunnalta. Toisaalta kun tässä tullaan joka tapauksessa valittamaan eteenpäin, niin eiköhän esitys ole siinä vaiheessa toivottavasti lainvoimainen.
  Ja mitenköhän esim hallinto-oikeus tässä tapauksessa asian tulkitsee jos raja-arvot ovat tiukemmat kun nykyiset.

Leave a Reply