”Möteskultur II”

Kemiönsaareen suunnitellut tuulimyllyt pääsivät jälleen uutisiin, kun saaren tekninen lautakunta asetti Gräsbölen tuulivoimakaavan lokakuun alussa nähtäville. Lautakunnan puheenjohtaja Daniel Wilson sanoi silloin ÅU:n haastattelussa näin: ”…sätts nu till påseende 30 dagar och behandlas sedan på nytt i tekniska nämnden….”
Kolmekymmentä päivää kului umpeen 13. marraskuuta. Jo heti seuraavina päivinä kertoivat sekä yleisradio että ÅU, että Gräsbölen tuulivoimakaava on pantu jäihin epäselvyyttä aiheuttaneiden melunmittausten takia. Teknisen lautakunnan jäsenet saivat tuoreeltaan lukea mitä tuulivoimakaavasta oli päätetty. Lautakunnan seuraava kokous, jossa Wilsonin mukaan kaava näytteillepanon jälkeen olisi ollut uudelleen käsiteltävänä oli 25. marraskuuta. Kokouksessa kuultiin selostus tehdystä päätöksestä pöytäkirjan otsikon ”ajankohtaista tietoa” alla.

Kemiöläisen kokouskulttuurin malli, jota yllä kerrotussa toteutettiin ei ehkä ensi kertaa, on hämmästyttävän nerokas: lautakunnan jäsenet voivat nyt jo ennen kokousta saada tietoonsa tulevan kokouksen päätökset. Näin säästyy kallista kokousaikaa, ja parhaimmillaan kokouksia ei lainkaan tarvita ja kunta säästää kokouspalkkioissa. Menettely on nopea ja oikaisee monet byrokratian ja kiusallisen demokratian koukerot. Se noudattaa hyvin valtioneuvoston kunnille asettamaa säästölinjaa.
Tosin joku teknisen lautakunnan kokemattomista jäsenistä huomautti eikö juuri lautakunnan olisi pitänyt päättää kaavan kohtalosta. Päättihän lautakunta kaavan julkipanostakin. Ihan turhaa tuollainen huomauttelu, joka olisi aiheuttanut vain ikävän tahran kokouspöytäkirjaan. Niinpä siitä en löytänytkään mitään pöytäkirjamerkintää.

Gräsbölen tuulivoimakaavasta tehtiin lehtitietojen mukaan viitisenkymmentä huomautusta. Allekirjoittajien määrää ei mainittu. Ihan noin vain historiikin kannalta olisi hauska tietää, mitä noille huomautuksille tapahtui. Lukiko joku ehkä koko nipun? Entä tarjottiinko niitä tekniselle lautakunnalle luettavaksi? Tai kunnanvaltuutetuille? Suljettiinko ne tuoreeltaan pöytälaatikkoon?
Vaikka eihän se niin tärkeää ole. Kuntalaisethan vaivaavat kuntansa virkamiehiä kirjeillään tämän tästä pyytämättäkin. Ja tietäähän sen jo etukäteen, mitä noissa papereissa on. Valittavat. Kuka niitä jaksaa lukea.

Esko Salmela
Taalintehdas

 1. Janne SalonenJanne Salonen12-09-2013

  Mistä tulikin mieleen että huomautukset Misskärin kaavaan lienevät olleet sisällä jo vuoden verran. Hallintotapaan kuuluu, että edes huomatusten käsittelyn etenemisestä ei olla kerrottu huomautusten antajille.

  Jos Gräsbölen huomautukset menevät kuten ennen, Ramboll tekee niistä yhteenvedon ja vastaa itse tekemäänsä yhteenvetoon, mikä sitten menee teknisen ltk:n nähtäväksi samalla kun tekevät päätöksiä. Ei huolta siitä, että Suomen Tuulivoimayhdistyksen jäsen Ramboll on paitsi kunnan kaavoituskonsultti, myös Konstsamfundetin konsultti Olofsgårdin tuulivoimasuunnitelmissa. Aikaisemin Ramboll kertoi nettisivuillaan edistävänsä tuulivoimarakentamista, tämä poistui kun asiasta huomautettiin.

  [//sarcasm on//] Uskon että kunnan tuulivoimasuunitelmat ovat kuitenkin puolueettomissa ja osaavissa käsissä [//sarcasm off//]

  • Tapani SalminenTapani Salminen12-10-2013

   Ramboll – pukki kaalimaan vartijana.

 2. Janne SalonenJanne Salonen12-10-2013

  Kunta julkaisee esityslista ja pöytäkirjat netissä avoimuuden ja kuntalaisten osallistamisen hengessä. Tässä ote mainitun 25.11. teknisen lautakunnan kokouspöytäkirjasta, jonka jälkeen kuntalainen tietää missä asioiden valmistelussa mennään. Kannatti pari viikkoa odotellakin:

  ”AJANKOHTAISTA TIETOA
  TL 25.11.2013, § 176
  VALMISTELU (tekninen johtaja Lars Nummelin)
  Teknisellä lautakunnalla on jokin yleisluontoinen teema joka kokouksessa. Tällä kertaa esitellään
  sekä keskustellaan tuulivoimakaavojen nykytilannetta.
  EHDOTUS (tekninen johtaja Lars Nummelin)
  Tekninen lautakunta merkitsee informaation tiedoksi.
  PÄÄTÖS
  Ehdotus hyväksyttiin.”

Leave a Reply