Olisi poliittista viisautta muuttaa marssin suuntaa

Kun kuulee Kemiönsaaren valtapuolueen Ghita Edmarkin ja Michael Oksasen viime päivien mielipiteitä Nordanå-Lövbölen tuulivoimahankkeesta, tulee mieleen tarina vuoden 1918 tapahtumien aattona.
Eetu Salin, innokas sosialisti, vastusti väkivaltaa, mutta uskollisena aatteelle hän totesi lopulta: ”Kun minä olen enemmän kuin 25 vuotta työväen kanssa marssinut, kuinka voisin sen nyt jättää, kun se on tekemässä tyhmyyksiä.”
Samanlaista marssia jatkavat Edmark ja Oksanen välittämättä siitä mitä ympärillä tapahtuu. Molemmat ajavat yhä saarelle yhtä maan suurimmista tuulivoimaloiden keskittymistä, vaikka kaikki sen puolesta esitetyt väitteet on moneen kertaan kumottu.

Kiinteistöjen arvo. Eri puolilla maailmaa tehdyt tutkimukset eivät jätä epäilystä; asumukset voimaloitten lähellä eivät mene kaupaksi normaalein hinnoin. Yliopistotason tutkimus (The Telegraph 31.3.2014) Englannissa; yli miljoona kiinteistöä 12 vuoden aikana. Tulos: lasku 11 prosenttia, tuntuva vaikutus hintoihin vielä 18 kilometrin etäisyydellä. Ruotsin kiinteistövälittäjien lehti Aktiv mäklare kertoo samaa karua kieltä myös naapurissa.

Työpaikat. Suomessa ei ole ainuttakaan kuntaa jonka työttömyyttä tuulivoima olisi edes hivenen kohentanut. Silti esimerkkejä pitäisi jo nyt löytyä kosolti, sen verran voimaloita on maahan noussut. Edmark ja Oksanen kuitenkin uskovat yhä tähän ihmeeseen, joka ei ole missään vielä toteutunut. Tai ehkä niissä maissa, jotka valmistavat tuulivoimaloita suomalaisiinkin metsiin ja pelloille.

Mielenkiinto tuulivoimakuntaa kohtaan kasvaa. Jos tarkoitetaan matkailun kasvua, niin tuulivoima ei vedä matkailijoita. Mielipidetutkimukset muualla todistavat päinvastaista; tuulivoima ei houkuttele. Kemiön saarella tuulivoimaan torjuvasti suhtautuvista on suuri osa kesäkuntalaisia. Näin ovat todistaneet myös tuulivoimalle maata vuokranneet saaren maanomistajat. Näitä kesäasukkaita on saarella enemmän kuin vakituista väkeä, joista todella monet myös torjuvat tuulivoiman. Ihmiset pakenevat tuulivoimaloitten tieltä muualle.

Kemiönsaaren valtapuolue ei puhu enää mitään tuulivoimaloiden kunnalle tuomista pelastavista kiinteistötuloista. Ehkä siksi, ettei kunnon esimerkkejä tästä löydy mistään päin Suomea. Silti raha oli monelle kunnalle tärkein syy voimaloitten sallimiseen. Investointeina voimalat ovat kunnalle lähes nollan arvoisia vaikka esimerkiksi Kemiönsaaren 29 tuulivoimalan ostohinta lienee siinä 120-130 miljoonaa euroa. Omistajat, kaksi saksalaista, tuskin sijoittaisivat mahdollisia voittojaan saaren talouteen tai Suomeen ylipäätään.

Tilintarkastajat ovat käyneet läpi tämän saksalaisyritys EFE:n tilit vuodelle 2014. Seuraavat sitaatit ovat tarkastajien kertomuksesta: ”EFE:n vakavaraisuus on omavaraisuusasteella mitattuna heikko, -35,6 %.” ”Koska yritys on nuori, erittäin pieni, hyvin velkainen ja heikosti kannattava, on se selvästi riskiyritys.”
Tähänkö Kemiönsaaren kunta aikoo panostaa saadakseen taloutensa kohenemaan? Miten kunta voi kantaa kuntalaisten edessä vastuunsa jos rakennuslupa kaikesta huolimatta hyväksytään?

Kemiönsaaren 29 voimalan Nordanå-Lövbölen hanke on vielä vailla rakennuslupaa. Sitä on anottu vaillinaisin perustein. Kunnalle ja kuntalaiselle hankkeesta ei juuri ole hyötyä, väitteet hyödystä ja eduista ovat kaatuneet yksi toisensa jälkeen. Nyt vedotaankin voimakkaimmin globaaliin ympäristövastuuseen. Tuulivoimalat sopivat huonosti tähän kuvaan. Jo ilmastolle hyödyllistä metsää kaadetaan 29 jalkapallokentän verran ja vihreitten Niinistökin odottaa yhä vuosia sitten lupaamaansa tuulivoimasähkön varastoinnin keinoa.

Silti Kemiönsaaren valtapuolueen marssi jatkuu. Marssitaan, kun on kerran marssittu jo niin monta vuotta samaan tahtiin ja samaan suuntaan.

Esko Salmela
Taalintehdas

Leave a Reply