Onko Yle erottamassa Kemiönsaaren kunnanhallitusta?

Yle Åboland on lähettänyt Kemiönsaaren kunnanvaltuutetuille kysymyksen: ”Tulisiko valtuuston erottaa kunnanhallitus?” Kysymys on hämmentävä, koska yksikään Kemiönsaaren kunnanvaltuutetuista ei tietääkseni ole tuollaista esittänyt, ainakaan julkisuudessa.

RKP:han menetti tukijansa Keskustan kanssa ikioikeutetun paikkansa kunnanhallituksen enemmistönsä kunnanvaltuuston valinnoissa 3.2.2015. RKP:ssä ja kunnan virkamiehissä närää ovat herättäneet, kun erityisesti tuulivoimaäänestykset ovat sittemmin menneet kunnanjohtajan esityksiä vastaan usein äänin 5-4, sen sijaan että esitykset olisi hyväksytty äänin 5-4 kuten aikaisemmin.

Kunnanvaltuusto voi kokouksessaan erottaa kunnanhallituksen epäluottamukseen perustuen. Kemiönsaarella epäluottamukseen voi johtaa se, että kunnanhallituksen päätökset eivät ole kunnanjohtajan esitysten ja RKP:n tahdon mukaisia. Erottamiseen tuolloin riittäisi, että RKP:n omat rivit valtuustossa ovat järjestyksessä ja sen perinteiset tukijat pysyvät ruodussa. Todellisena syynä tuolileikkiin tällöin olisi, ettei kunnanhallitus ole suostunut kunnanjohtajan kumileimasimeksi kuten aikaisemmin.

Silti kunnanhallituksen erottaminen on äärimmäisen järeä keino, etenkin tilanteessa jossa valtuusto on vain alle kolme kuukautta aikaisemmin valinnut kunnanhallituksen ja kun kunnan johtavat virkamiehet ovat yksi toisensa jälkeen jättäneet tai jättämässä paikkansa. Koko Suomenkin mittakaavassa kunnanhallituksia ei eroteta joka vuosi jossain, vaan operaatio on harvinainen.

Takaisin puolueettoman tiedonvälittäjän, eli YLE:n rooliin asiassa. Toimittaja Monica Forssell-Hautamäki kertoo kysyttäessä, että aloite kyselyyn ei ole tullut puolueilta vaan ajatus lähti professori Markku Suksen haastattelusta 7.5.

Olkoon niin. Kuitenkin kysely pelaa niiden pussiin, jotka mahdollisesti arvioivat kunnanhallituksen erottamista ja kyselyllä saattaa olla itseään toteuttava vaikutus. Jos enemmistö valtuutetuista puoltaa ”kyllä tai ei” -tyylisessä kyselyssä erottamista, toimeen on helpompi ryhtyä. Ja tietysti päinvastoin, jos kannatusta erottamiselle ei ole voidaan ajatus hiljaisuudessa haudata. Molemmissa tapauksissa kyselyllä voi olla valtava merkitys tulevaan päätöksentekoon Kemiönsaarella, jopa seuraavan kahden vuoden ajaksi.

Ylen kyselyn ymmärtäisi, jos joku asiasta päättävistä henkilöistä olisi ehdottanut kunnanhallituksen erottamista. Nyt kun näin ei ilmeisesti ole, Yle on siirtynyt tiedonvälittäjän roolistaan aktiivisen poliittisen toimijan rooliin.

Janne Salonen
Kemiönsaari

Leave a Reply