Pamiosalin keskustelu herätti kysymyksiä

Mainio asia, että Paimiosalin tuulivoimakeskustelu 20.3. saatiin videona kaikkien katseltavaksi. Keskustelu herätti katsojassa monia kysymyksiä ja hämmästyksen aihetta. Tässä muutama.

Paikalla olleet kansanedustajat tiesivät merkillisen vähän tuulivoimasta ja sen haitoista. Keskustan Kiviranta jopa syytti kokoomusta siitä, että syöttötariffit aikanaan luotiin. Hän unohti tai ei tiennyt, että tuulivoiman syöttötariffijärjestelmän isä on keskustan Mauri Pekkarinen. Se on toistettu niin monta kertaa, että kansanedustajan pitäisi tietää Pekkarisesta ja hänen sidonnaisuuksistaan.
Kun puhuttiin kiinteistöjen arvon laskusta tuulivoimaloitten lähellä, Kiviranta esitti todella merkillisen mielipiteen ilman faktoja tai perusteluja: ” Kiiteistön ostaja käyttää ehkä hyväkseen läheistä tuulivoimapuistoa saadakseen hinnan alemmaksi.” Ehtä sitten? Lopputulos on sama, kiinteistön hinta laskee tuulivoimaloitten takia. Myös maatalouskiinteistön.

Eija-Riitta Korhola, kokoomuksen meppi, oli todella virkistävä, järkevä, perusteellinen ja tiedoiltaan rikkain paikalla ollut poliitikkon. Sitaatti häneltä: ”Ylisuurten tukien aika on ohi.” Korhola oli (lähes) ainoa, joka sai vahvat suosionosoitukset yleisöltä. Oli mielenkiintoista nähdä, miten kokoomuksessa tuulivoiman suhteen puhutaan täysin eri suuntiin. Jan Vapaavuorihan on julistanut kiivaasti tuulivoiman autuutta ja vaatinut moneen otteeseen tuulivoiman lisäämistä Suomessa ”ja nopeasti”. Ja Vapaavuoren vaikutus alasta vastaavana ministerinä on tuulivoiman toteutuksessa lähes ratkaiseva – tai ainakin melkein.

Kun puhuttiin tuulivoiman saamasta tuesta ja sen vaikutuksesta sähkön hintaan demarien Ilkka Kantola pani pelin pajatsoksi. Hänen mielestään nähdään vasta 12 vuosijakson jälkeen tukipolitiikan hyöty, toisin sanoen sen näyttää energian hinta tuon jakson päätyttyä. Kysymys: Kannattaako Kantola pajatsopolitiikkaa, jossa ensin satsataan laskukauden aikana kaksi miljardia euroa monessa suhteessa epävarmaan hankkeeseen ja odotetaan kädet ristissä olisiko siitä aikanaan jotakin hyötyä? Siinä pajatsossa rahat ovat silloin jo menneet ja rahoilla maksettu vahinko on jo tapahtunut.
Yhdessä suhteessa painan Kantolalle tykkään nappia. Kantola myönsi Paimiosaliin astuessaan suhtautuneensa tuulivoimaan myönteisesti, mutta totesi heti perään, että salissa käyty keskustelu on muuttanut hänen käsitystään voimakkaasti kriittisemmäksi. Harva poliitikko tunnustaa nykyään terveesti erehtyneensä.

Esko Salmela
Taalintehdas

  1. Tapani SalminenTapani Salminen04-12-2014

    Näyttää, ettei puolueilla ole mitään sovittuja kantoja tuulivoimaan, onko tämä sitten eduksi vai ei kriittisesti suhtautuville, en tiedä. Lienee yleistä, että politiikan kentällä äänestäjät ensin valitsevat puolueen, sitten sopivimman henkilön, näin meikäläinenkin on toiminut. Koska tuuliasia on noussut kohdallani tärkeäksi, onhan kyse terveydestä tai sen puutteesta, on minun muutettava järjestystä, kumpi tapa sitten lieneekään soveliain. Ääneni voikin saada kriittisesti tuulivoimaan suhtautuva puolueeseen katsomatta. En varmaankaan ole ainoa tässä. Ehdolla olevien kannattaa ja pitääkin tuoda kantansa ko asiaan esille jo demokratian toteutumisenkin takia.
    Meppi Korhola on ennenkin osoittanut fiksuutensa nähdessään asiat monelta kantilta ja perehtymällä niihin, hänestä tulisikin oiva seuraaja ministeri Vapaavuorelle, jolle kohta varmaan tulee muuta puuhaa.

Leave a Reply