”Pikku”-uutisia

HS 11.11.13

” Tuulivoimalat tappoivat tuoreen arvion mukaan Yhdysvalloissa viime vuonna (2012) 600 000 lepakkoa. Coloradon yliopiston tutkijoiden arvio perustuu tähän asti kattavimpaan aineistoon. Se antaa lepakkokuolleisuudesta paljon synkemmän kuvan kuin edelliset arviot. Tutkijat keräsivät lepakoita 21 tuulipuistosta eri puolilta Yhdysvaltoja, ja arvioivat tilastollisessa analyysissä koko maan kuolleisuuden. Tutkimusta johtanut Coloradon yliopiston tutkija Mark Hayes korostaa, että arvio on varovainen, ja todellinen kuolleisuus todennäköisesti suurempaa. Yhdysvaltain tietyillä alueilla tiedot lepakkojen kuolleisuudesta ovat erittäin puutteellisia, joten ne puuttuvat lopullisesta analyysistä. Lepakkokuolemat johtuvat lepakoiden törmätessä tuulivoimalan pyöriviin siipiin. Myös tuulivoimaloiden ympärille muodostuva alipaine vahingoittaa lepakoiden keuhkoja, mikä johtaa niiden kuolemaan.”

Iso maa, paljon myllyjä, paljon lepakoita, mutta ainakin on todistettu, että tuulimyllyt tappavat eri tavoilla lepakoitakin.

YLE-uutiset 14.11.13

”Yksi lintujen ja kotkien kannalta karmeimmista esimerkeistä löytyy USA:sta. Kaliforniassa Altamonten lähes viiden tuhannen voimalan tuulivoimapuistossa kuolee tuhansia lintuja vuosittain. Merkittävä osa näistä on alueella pesiviä haukkoja ja kotkia. Tuomo Ollilan mukaan Norjan Smölan tuulivoimapuisto on myös erittäin hyvä esimerkki siitä kuinka suuria vahinkoja tuulivoimalat voivat aiheuttaa merikotkille. Siellä rakennettiin noin 70 tuulivoimalaa saarelle jossa pesii Norjan tihein merikotkakanta. Siellä merikotkia kuolee vuosittain viidestä kymmeneen, se on todella iso määrä.”

Samaisesta Norjan puistosta ohjelmanpätkä FST:llä 10/13: Havainnoijat alueella totesivat, että joka neljäs aikuisen kotkan kuolema johtuu myllyistä.

Eipä tiedä myllyt hyvää Kemiönsaarenkaan lentäville. Veriset lavat luonnossa, entä pyörittäjien kädet?

Tapani Salminen

Leave a Reply