Saba Wind ei vastaa

Kasnäsiin ja Stusnäsiin tuulivoimaa (ehkä) suunnittelevalla Saba Windillä on kommunikaatio-ongelma. Aikaisemminhan yhtiö tuli ”tunnetuksi” videostaan, jossa luvattiin kunnalle jopa 30 000 euron kiinteistöverotuloa / mylly / vuosi. Yhtiö valehteli kirjeessään Kemiönsaaren päättäjille. Kysyttäessä perusteluja Saba Windin toimitusjohtaja Christoffer Wiik ilmoitti, ettei ”lähde juupas-eipäs -keskusteluun” ja toivotti hyvää illanjatkoa.

Teknisen lautakunnan esityslistalla 24.2.2014 on tiedustella Saba Windiltä, josko yhtiö on vielä kiinnostunut rakentamaan myllyjä Kasnäsiin. Vuoden 2011 jälkeen, jolloin kunta aloitti kaavoituksen, asia ei ole edistynyt mitenkään. Kemiönsaaren tekninen johtaja on käynyt epävirallisia keskusteluja. Saba Wind on ilmeisesti, ehkä, siirtänyt vastuun jollekin toiselle taholle josta ei ole kunnalla sen enempää tietoa. Kaavoitussopimusta ei koskaan ole tehty, jolloin Saba Windillä ei liene mitään taloudellisiakaan sitoumuksia. Epäonnistunut vuosien projekti kaatuu sitten kemiönsaarelaisten maksettavaksi.

Samainen Saba Wind menetti tuulivoimaloidensa ympäristöluvat Inkoon Barösundissa, koska myllyt melusivat liikaa. Inkoo pyysi turhaan selvityksiä Saba Windiltä ja kun yhtiö vaikeni, kunta teetti viimein meluselvitykset omalla kustannuksellaan. Melusta ja välkkeestä kärsivät asukkaat taistelivat oikeuksiensa perään yhdeksän vuotta.

Kasnäsin tuulivoimalasuunnitelmat haudataan lopullisesti tänä keväänä. Samainen Saba Wind on puuhaamassa myllyjä Stusnäsiin. Toistetaanko samat virheet täysin epäluotettavaksi osoittautuneen operaattorin kanssa?

Miten on ylipäänsä mahdollista että kunta aloittaa kaavoitusprosessin, vaikka sopimusosapuolta ei ole?

Janne Salonen

 1. Janne SalonenJanne Salonen02-22-2014

  Panee mietteliääksi kun pohtii minkälaisten firmojen kanssa kunta tekee yhteistyötä: Saba Windin referenssi on Inkoon Barösundin kolme meluhaittojen vuoksi lakkautettua voimalaa jotka ehtivät metelöidä yhdeksän vuotta asukkaiden vastustaessa. Egentiliga FInalnds Energi ja Lounaisvoima ovat nollaliikevaihdolla ja alle satasen taseella toimivia kahden saksalaisen omistamia yrityksiä, jotka kutsuvat itseään pohjoisten alueiden tuulivoima-asiantuntijoiksi ja joilla ei ole yhtään myllyä missään. Taaleritehdsa on yksityispankkiiri ja omaisuudenhoitoyhtiö, jonka suurin yksittäinen omistaja löytyy rekisteröityneenä veroparatiisiin. Ja Konstsamfundet avohakkaa luonnonsuojelualueita ja ilmoittaa että koska kyseessä on niin suuret tariffirahat, heidän velvollisuutensa on rakentaa tuulivoimaloita alueelle joka on maakuntakaavassa todettu tuulivoimaloille kelpaamattomaksi luontovaikutusten vuoksi.

  Ja kunnanjohtaja väittää että jos ei kaavoiteta, nämä voivat haastaa sitten kunnan oikeuteen.

 2. Tapani SalminenTapani Salminen02-22-2014

  Homma haisee taivaisiin saakka. Kyseessä ei voi olla muu kuin korruptio ja sen peittely-yritykset.

 3. Esko SalmelaEsko Salmela02-22-2014

  Fantastista! Lopultakin se on keksitty; menetelmä, jolla saadaan tuulivoimalat jauhamaan veronmaksajien rahaa taivaan tuuliin jo ennen voimaloitten rakentamista. Todella mainio suoritus. Ehdotan talouden Pekka Puupää -palkintoa.

 4. Tapani SalminenTapani Salminen02-22-2014

  Kunnat voisivat kilvoitella Pässi Luupää – palkinnosta.

 5. Kauko AnalyticaKauko Analytica10-05-2016

  Kirjoituksissa arvostellaan tuotetta, toimittajaa ja kunnanjohtajaa. Voisitteko laittaa selviä faktoja väitteiden tueksi. Asia joka on kyseessä, on kunnille ja kansantaloudellisesti erittäin arvokas, tuotteiden toimittajille tärkeä.

  Haluaisin selvät (laboratorio olosuhteisiin verrattavat) puolueettomat tutkimustulokset, eri tuulivoimaloiden meluhaitoista, myös suhteutettuna tehoon ja investoinnin hintaan. (Oletan, että jokin tuulivoimala on pienemmällä metelillä jotain toista tehokkaampi ja varmaan hinnoissakin on eroja. Oletan myös, että samalla toimittajalla on erilaisia tuotteita. Oletettavasti ne edullisimmat ovat äänekkäimpiä, ovatko?)

  Mikään tuulivoimala ei tietenkään voi olla äänetön. Kertokaa miten ääntä saadaan (tarpeeksi) alas? Kertokaa myös tarkasti minne eri valmistajien erilaiset tuulivoimalat tulee sijoittaa, jotta meluhaittoja ei ole ollenkaan? Maaston muodolla on varmaankin merkitystä, jne.

  En yhtään tiedä, miten tämä Saba Wind eri kategoriassa sijoittuu. Mutta onko siis kyse vastustuksesta yleensä tuulivoimaa vastaan, vaiko vastustus juuri Saba Windiä vastaan? Jos on, niin miksi?

  Asiat ovat mustavalkoisia vasta sitten, kun kaikki analysoitavat tiedot ovat näkyvissä. Ovatko ne?

  (Minä en tiedä tästä asiasta oikeastaan yhtään mitään. Vain sen mitä täältä sain sattumalta lukea, kun google minut tänne sattumalta heitti. Tuulivoimaloista tiedän vain sen, mitä olen sattumalta lehdistä tai netistä lukenut. En ole tekniikan ihmisiä. Yleisesti minua kiinnostaa ehkä enemmän asioiden taustat, kuin itse asia. Mietin miksi tuo ja tuo ihminen ajattelee noin, mikä saa hänet liikkeelle ja miksi? Miksi hän on puolesta tai miksi vastaan. Minua häiritsee suunnattomasti netissä olevat eri keskustelupalstat ja kommentointiosiot, joissa mitään suodatinta ei ole. Jokainen on avointa riistaa. Nimimerkki Tapani Salminen saisi sakot, tuosta henkilöön menevästä korruptio syytteestä! Tää on niin tätä päivää. Tämä lisää rikollisuutta ja pskn puhumisen tulvaa. En nauti tästä sitten yhtään. Mutta takaisin aiheeseen, Tapani Salminen ainakin on puupää!! Hauskaa päivänjatkoa.)

  • Janne SalonenJanne Salonen10-05-2016

   Kiitos kommentistasi joka on osin siinä rajoilla, jätänkö sen tänne. Nimimerkin takaa nimittelet toista nimellään kirjoittavaa, mikä rikkoo kahtakin keskusteluohjetta.

   ”Laboratoriontarkkoja” tuloksia sinun pitää kysyä tuulivoimatoimijoilta ja turbiininvalmistajilta. Toivotan onnea kyselyyn, koska tähän mennessä he eivät ole antaneet edes melun takuuarvoja, kuten ohjeistukset edellyttäisivät.

   Terv. Janne Salonen

 6. Kauko AnalyticaKauko Analytica10-05-2016

  Vaikka kirjoitan nimimerkin takaa, niin kirjoituksessani ei ole asiavirheitä.

  En tiennyt kuka on tämän osion ensimmäinen kirjoittaja, enkä vieläkään (ulkopuolisena) tiedä, kuka esim on Janne Salonen tai Salminen. (En myöskään toispaikkakuntalaisena tarvitse tuota tietoa.) Kerroin vain mielestäni asiallisen mielipiteeni. Sivuston sääntöihin en tämän lyhyen vierailuni aikana ole törmännyt. Yleensä asioissa peräänkuulutan arkirealismia, analyyttisuutta.

  Kuten esim vastauksessasi sitä, että kommentointini on ”siinä rajoilla,” mutta tuon Tapani Salmisen kommentointi on sitten näemmä asiallista? Vaikka itse kirjoitusten asiateksti on toisinpäin.

  Pahoittelen osallistumista nimimerkin takaa. Siitä on tullut (syitä on monia) vakio valintani, pysyn kuitenkin asiallisena.

  Siihen en saanut vastausta, onko vastustus tätä Saba Windiä vastaan, vaiko kaikkia tuulivoimaloita vastaan noin yleensä? Mielestäni sitä asiaa olisi voinut tarkentaa jo tuossa ensimmäisessä kirjoituksessa.

  Tuon postaukseni jälkeen luin aiheesta joitain tämän blogin poimintoja. Onnekseni ne eivät muuttaneet edellisen kirjoitukseni arvioita.

  Yhden erillisen asian löysin. Tottakai lähialueen tontinomistajille tulee maksaa jo heti päältä pois korvauksia (mahdollisista) meluhaitoista. Käytin sanaa ”mahdollisista meluhaitoista” siksi, että nuo asiat täytyy todentaa ensin ja onko edes varmaa että meluhaittoja tulee. Mikäli propellit pyörisivät kaupunkialueella esim vain klo 08-22 välillä, ei meluhaittoja oikein voida osoittaa. Kesämökkialueella on ilmeisesti tarkoitus asustella lähinnä vain kesällä, joten sellaisella aluella voimalat voisivat kai pyöriä myös öisin, mutta vain esim 15.10 – 15.03 välillä.

  Päivänjatkoa!

  • Janne SalonenJanne Salonen10-05-2016

   Nimettömiä keskustuluja voi käydä mm. täällä: http://keskustelu.suomi24.fi
   Kiitos osallistumestasi, poistan tekstisi ellet sitten halua osallistua oikealla nimelläsi, kuten blogin sääntöihin kuuluu. Oma valintasi.

   Terv. Janne Salonen

 7. Kauko AnalyticaKauko Analytica10-06-2016

  Etsin ja etsin plokin sääntöjä. En todellakaan löytnyt niitä. LINKKI?

  Vastasin asioihin yleisesti ja minulla ei ole omaa lehmää ojassa, kuten sinulla.

  Jotta realismi ja analyyttisuus toteutuisivat myös SINUN kynästäsi, tarkenna sitä tietoa, että ette ole vain yhtä tuulivoimayhtiötä vastaan, vaan kaikkea tuulivoimaa yleensä.( Jota vastaan minäkin alan sitten olla, kun omalle mökille tai asuinalueelle tulee tällainen turha propelli yöaikana pyörimään.)

  Tähän blogiin voi kuka tahansa kirjoittaa aivan millä nimellä tahansa, vaikka esim Veli-Matti Pirisen nimellä. Tehän ette pysty sitä tarkistamaan, onko postaaja juuri tuo henkilö. Voisit myös tarkentaa (turhia) sääntöjä ja pyrkiä saamaan mielipiteitä eri laidoilta. Voisitte pyrkiä asiallisuuteen ja aloittaa siitä, että heitätte ensimmäiseksi tuon Tapani Salmisen ulos, sitten vasta voisi olla minun vuoroni. 🙂

  Ja vaikka rivien välissä viittaat, niin en koskaan ole/enkä tule, postauksia suomi24 sivuille laittamaan. Yhteiskunnalliset asiat, kuten paras hanke, sote ja esim tarpeettomat merimetrot kiinnostavat. En näe suomi24 sivustoja asialliseksi mihinkään vakavaan keskusteluun. (En myöskään ole mukana politiikassa ja vaikuttaa voi muutenkin.) En minä tätäkään blogia tarvitse, mutta tosi paikassa voisin jopa puolustaa teitä. Tästä keskustelusta kanssasi tulee mieleen Hotels.com sivut ja heidän ”sääntönsä.” Kun annoin täyteen totuuteen perustuvan arvion heidän eräästä hotellista, (joka ei mitenkään rikkonut heidän sääntöjään tai yleistä etikettiä) niin heiltä tuli ilmoitus, etteivät voi julkaista negatiivista kommenttiani eräästä hotellista. Mitään muuta perustelua eivät antaneet. Kerran vielä, kommenttini perustui tapahtuneeseen, oli täysin rehellinen, ei rikkonut sääntöjä ja henkilöön en viitannut… kuten tuo Salminen.

  Terveisin
  ”Vellu”
  Veli-Matti Pirinen

  PS. Anna suora linkki ploginne sääntöihin?

  • Janne SalonenJanne Salonen10-06-2016

   Minä kerroin sinulle juuri blogin säännöt.
   Voit poistua keskustelemaan niistä muualle, kun sinulla on tarve osoitella nimellä esiintyviä henkilöitä nimimerkin takaa.

   Terv. Janne

 8. Kauko AnalyticaKauko Analytica10-06-2016

  Anna nyt vaan se linkki blogin sääntöihin. NIITÄ KUN EI EDES OLE!

  Ketä tässä nyt pitäisi vakavasti ottaa, minut vai sinut? Bloginne ei noudata edes yleistä lakia, kun annatte luvan jollekin Salmiselle syytellä ihmisiä korruptiosta, teidän poistamatta tuota postausta.

  Tarkenna ystävällisesti myös sitä tietoa, että ette ole vain yhtä tuulivoimayhtiötä vastaan, vaan kaikkea tuulivoimaa yleensä!

  Menee jankkaamiseksi, voin poistua.

  Tarkistakaa oma asiallisuutenne, kun asiakeskustelussa kyllä pärjäisitte.

  Terveisin
  Vellu

Leave a Reply