Samassa vai eri veneessä, kemiönsaarelaiset?

Kun tuulivoimasijoittaja tulee kylään, yhteisö jakautuu. Asia näkyy ja on dokumentoitu kaikkialla maailmassa. Tuulivoima on miljardibisnestä josta jotkut hyötyvät, toiset komppaavat sivusta ja toiset taas ovat kriittisiä tai ”nimbyilevät”. Joka tapauksessa railo aukeaa aina.

Kunnan järjestämässä tuulivoimaillassa infokioskeissa käännettin selkä ja suhtautuminen oli vihamielistä, kun ”väärän” kioskin edustaja kävi moikkaamassa. ”Meillä ei ole mitään puhuttavaa” tai ”en tiedä kuka sinä olet” -kommentteja tuli kun kuntalainen yrittää käydä juttelemassa. Rintamalinjat on näköjään etukäteen päätetty. ”Te tuulivoiman vastustajat” on leimakirves johon saa kyllästymisen jälkeenkin vastata.

Mitä jos Kemiönsaarella tehtäisiinkin toisin? Jos istuttaisiin pyöreän, eikä kulmikkaan, pöydän ääreen ja mietittäisiin yhdessä mikä on kunnalle ja kuntalaisille parasta. Kuuntelisimme vastakkaisia näkökulmia ja myös niitä asiantuntijoita, jotka eivät saa toimeentuloaan tuulivoiman rakentamisesta? Yritettäisiin yhdessä selvittää faktoja edustajiemme päätöksenteon tueksi?

Päätöksenteon pitäisi olla avointa, kuntalaisia kuulevaa ja perustua objektiiviseen tietoon. VTT:n Denis Siposen ja emeritusprofessori Alpo Halmeen esitykset meluselvityksistä ja melun kantautumisesta poikkesivat suuresti tuulivoimasijoittajien teettämistä selvityksistä. Kuitenkin päättäjämme ovat olleet sen tiedon varassa, mitä kaavoituskonsultti on heille tuottanut selvitysten pohjalta.

Sen sijaan että pelattaisiin pelejä joissa parhaan argumentin esittäjä voittaa väittelyn, voisiko pieni yhteisömme puhaltaa yhteen hiileen? Jos intressit riitelevätkin, ei ihmisten tarvitse riidellä.

Ps. ”Hyvänä” esimerkkinä epäolennaisuuksiin keskittyvästä riitelystä on terveiset kunnan hallintojohtajalta, jonka mukaan yhdistyksemme logo loukkaa kunnan vaakunaa. Kuulemma ”useat kuntalaiset” ovat olleet yhteydessä asiasta ja asia on seuraavan kunnanhallituksen agendalla. Vaikka kunnan vaakuna ei nauti samanlaista suojaa kuin valtiolliset tunnukset, ja vaikka tekijänoikeuslaissa ”parodia” on hyväksytty, voimme harkita logomme muuttamista jos se herättää närää. Toki olisi toivottavaa että ne, joita logomme loukkaa, olisivat myös suoraan yhteyksissä.

Terv, Janne Salonen

 

 1. Satu ZwerverSatu Zwerver03-25-2013

  Tehdään vaan toisin täällä Kemiönsaarella! Pyöreä pöytä käyttöön!

  Pro Kimitoön avaama keskustelukanava on erittäin tärkeä kanava tiedon ja mielipiteiden jaossa, todella hienoa, että tällainen on! Suurkiitos tekijöille!!

  Olin tosin hiukan pettynyt, kun luin yhdistyksen säännöistä, että yhdistyksen tarkoitus on ” Kemiönsaaren ja lähialueiden saariston ja meren luontoarvojen sekä vapaiden näkymien vaaliminen”. Tärkeitä asioita nekin, mutta minusta nyt yhdistyksen nimi ei vastaa sen tarkoitusta. Nimi antaa kuvan laajemmasta tarkoituksesta eikä nimestä toisaalta saa heti selvää, että kyseessä on juuri luontoarvojen ja vapaiden näkymien vaaliminen. Saattaa olla, että Patentti- ja rekisterihallituskin on samaa mieltä. Voiko yhdistys nyt olla aktiivinen esimerkiksi ajankohtaisessa linja-autoliikenteen vähenemisessä? Tällaista laajempialaista yhdistystä olin tämmöisen nimen alta odottanut.

  Myös ymmärrän kritiikin yhdistyksen logoa kohtaan. Minusta logo on hauska ja oivaltavasti keksitty, mutta kunnan vaakunalla nyt vain on vahva tunnelataus monen mielessä ja sen takia sen käyttöä muualla kannattaa miettiä tarkasti. En näe, että kunnanjohtaja voi juuri muuta tehdä kuin viedä asian eteenpäin, kun siitä valituksia tulee. Eikä tämä mielestäni ole ”epäolennaisuuksiin keskittyvää riitelyä”, vaan asioiden asiallista hoitamista.

  Mutta tämä tiedonlevityksenkanavan perustaminen on eittämättä hyvä ja kiitettävä teko. Nyt vaan aktiiviseen käyttöön!

 2. Janne SalonenJanne Salonen03-25-2013

  Kiitos Satu palautteesta.
  Yhdistys toivottavasti voi tulevaisuudessa ottaa agendalle muitakin kunnalle ja kuntalaisille tärkeitä asioita, vaikka se perustettiin tuulivoiman ympärille. Esimerkiksi bussilinjan säilyttämisen kaltaisia asioita. Veikkaan että lähitulevaisuudessa kun kuntaliitoskeskustelut vauhdittuvat, yhdistyksellä voisi olla roolia kuntalaisten mielipiteiden kanavoimisessa ja niiden saattamisessa päättäjien tietoon. Kaikki tämä kuitenkin edellyttää puuhanaisia ja -miehiä ja kuulemme ilomielin, jos lisää talkoolaisia on tulossa mukaan näiden tai muiden teemojen parissa. En oikein näe että nykyisillä aktiiveilla olisi rahkeita ryhtyä tuosta vaan uuteen koitokseen.

  Kritiikkisi sääntökohtaan on huomioitu. Toiminta tuntuu elävän koko ajan ja nyt muutama viikko yhdistyksen perustamisen jälkeen tuo kohta alkaa vaikuttaa suppealta. Logoasiassa odotamme jos kunnalta tulee kannanottoa tai vaatimuksia ja hallitus kokoontuu sitten päättämään asiasta. Oma mielipiteeni on, että jos se aiheuttaa närää ja vie keskustelua sivuraiteille, ei meillä ole syytä pitää siitä kynsin ja hampain kiinni.

  Terveisin,
  Janne Salonen

Leave a Reply