Tuulivoima – globaali Potemkinin kulissi

Kun selailee internetin sivustoja löytyy aika yllättäviä asioita tuulivoimasta. Näyttää siltä, että mitä enemmän tuulivoimatorneja nousee ja mitä enemmän niistä saadaan konkreettista tietoa ja kokemuksia, sitä enemmän ihmiset kääntyvät tuulivoiman arvostelijoiksi. Vastustusta esiintyy maailmassa kaikkialla.
Vastustuksen perustelut ovat yleensä samat, suurin vastustus kohdistuu tuulivoiman sijoittajille maksettaviin tukiaisiin ja terveyshaittoihin. Tilanne on uskomaton: Raha virtaa kaikkialla kansalaisten lompakoista varakkaitten sijoitusyhtiöiden osakkaile vaikka tuulivoimalat seisoisivat tuottamatta tippaakaan sähköä. Näin kävi mm Englannissa, missä tuulivoimalat pysäytettiin nyt joulunpyhinä ja kodeissa istuttiin myrskyn takia pimeässä ilman sähköä. Silti tuulivoima-automaatti tuotti siellä sijoitajille seisonta-aikana yli 7 miljoonaa puntaa. Tuulivoimaloiden määrän nopea kasvu on nähdäkseni selvästi maksettavien tukien ansiota, perustana rakentajilla ei näytä niinkään olevan järkevä energian tuotanto tai ilmastonmuutos.
Yksi kummajainen on myös luvatut työpaikat. Niitä käytetään edelleenkin syöttinä, ja kunnat näyttävät ottavan lupaukset yhä todesta. Kun voimalat ovat pystyssä ei pysyvistä työpaikoista ole tietoakaan. Mm. Piteån kunta Ruotsissa joutui pulaan, kun luvatut työpaikat kutistuivat olemattomiin. On totta, että tuulivoimalat antavat työtä. Työpaikkoja luodaan kuitenkin vaikkapa Saksassa, joka valmistaa monet Suomessakin käytettävät tuulivoimalat. Suomessa ei laitteita juuri tehdä. Tuulivoimaloitten pystytys on Saksasta tai muualta tulevien erikoismiesten hommaa. Suomalaisille jää lähinnä lapio-miesten ja sorankuljettajien tilapäiset työt.
Kasvavan vastustuksen suuri merkitys on siinä, että se on tuonut voimakkaasti esille näitä tuulivoiman haittapuolia. Samalla on annettu henkistä tukea monille yksityisille ihmisille aika epätasaisessa kamppailussa tuulivoiman rakentajia ja viranomaisia vastaan.
Suurena hallitsevana pelotteena on ilmastonmuutos. Tuulivoima nähdään lähes ratkaisevana tekijänä ilmastonmuutosta vastaan. Tuulivoiman vastustajat katsotaan usein ydinvoiman suosijoiksi.
Kuitenkin: Tuulivoima ei ole mikään pelastus ilmastonmuutokselta. Että tuulivoiman arvostelijat olisivat ydinvoiman kannattajia ei ole totta. Tuulivoimaa arvostelevat kohdistavat kritiikkinsä tuulivoiman holtitonta, vastuutonta, hätäistä rakentamista ja tuulivoiman haittavaikutuksia vastaan. Järkevästi käytettynä tuulivoima on hyväksyttävää.
On asetettu globaali tavoite (jossa kaikki maat eivät ole mukana) ja tavoitteeseen pyritään olipa se miten epärealistinen tahansa. Tavoitteeseen pyritään rahalla, joka otetaan kansalaisten kukkaroista ja siirretään varakkaille sijoittajille. Lopulta tuet siirretään sähkön hintaan ja kansalaisten maksettaviksi. Perustaltaan tämä on tuntuva tulonsiirto veronmaksajilta sijoittajien rahastoihin.
Tuulivoiman palvonnassa moni asia on kääntynyt päälaelleen. Yhteiskunnan muilla aloilla tukijärjestelmiä puretaan nopeasti, kaikessa pyritään säästämään.
Mutta ei tuulivoiman rakentamisessa. Ei, vaikka nyt käytetyillä menetelmillä tuulivoima on niin kallista ettei ihmisillä ole siihen varaa. Tukea on Suomessa luvassa nyt vain tietyn ajan, ankara tuulivoimaan sijoittajien painostus antaa kuitenkin ymmärtää tuen jatkuvan määrättömiin.
Vaikka monet tutkijat ovat todenneet, että tuulivoiman haitat ovat suurempia kuin hyöty, ei yksikään puolue ole asettunut tuulivoimaa vastaan. Pelkona on poliittinen leimautuminen uusiutuvan energian vastustajaksi. Muusta uusiuituvasta energiasta ei juuri keskustella.
Vihreät, joiden lempilapsi tuulivoima on, ovat ummistaneet silmänsä niille haitoille, joita tuulivoiman hallitsematon rakentaminen aiheuttaa luonnolle ja ihmisille. Jopa arvostetut luontoalueet, joita vihreitten tulisi puolustaa, saavat jäädä rakentamisen alle. Nekin puolueet, jotka perinteisesti ovat vastustaneet pääomien siirtoa kansalaisilta sijoittajille, näkevät siirrot nyt hyväksyttävinä. Kuitenkin monet puolueiden rivijäsenet, vastoin puolueen virallista kantaa, ovat muuttuneet tuulivoiman arvostelijoiksi. Niin myös vihreissä.
Tuulivoimassa on sekin paha puoli, että sen haitat muuttuvat ihmisille todellisiksi vasta sitten kun myllyt ovat jo käynnissä. Yksityiselle ihmiselle näiden haittojen todistaminen viranomaisten byrokratiassa on kohtuuttoman työn takana. Viranomaisetkaan eivät halua jälkeenpäin myöntää olleensa väärässä. Pelätään myös tuulivoiman sijoittajille purkamisesta aiheutuvia kustannuksia.
Suomeen nousseet ja suunnitellut tuulivoimalat ovat kuin Potemkinin kulisseja, niillä pyritään todistamaan kuuliaisuutta EU:lle vaikka hyödyt ovat kyseenalaisia eivätkä miljardeja nielevän hankkeen perustelut kestä vilpitöntä, kriittistä tarkastelua.

Esko Salmela
Taalintehdas

 1. Janne SalonenJanne Salonen01-29-2014

  ”Yksityiselle ihmiselle näiden haittojen todistaminen viranomaisten byrokratiassa on kohtuuttoman työn takana.”

  Käsittääkseni kunnan terveystarkastaja on velvollinen puuttuman asiaan, jos kuntalainen valittaa melusta joka ylittää lainsäädänön määrittelemät meluarvot sisätiloissa. Kun myllyjen vaikutusalueelle olisi joutumassa satoja kiinteistöjä (jos kaikki suunnitellut toteutuisivat) ja kun yhden kunnolla tehdyn melumittauksen hinta voi olla 10 000 euroa, mahdollisista valituksista kertyvät kustannukset voivat helposti ylittää myllyistä kiinteistöveroina saatavan rahan. Minimissäänkin meluseurannat tehdään viime kädessä kunnan kustannuksella, jos ja kun operaattori ei niitä suostu tekemään. Näin kävi mm. Inkoossa.

  Seikka mitä ei milloinkaan huomioida, kun kunnanjohtaja ja luottamusmiehet puhuvat mykkyjen tuomista tuotoista, joita niitäkin liioitellaan.

 2. Kai YlikoskiKai Ylikoski01-30-2014

  Juuri näin se on. Esko Salmela esittää kirjoituksessaan asian selvästi.
  Vielä kun tuulivoimarakentamisesta päättävät elimet ymmärtäväisivät asian. Ja ne jotka järjettömistä tuista päättävät.

Leave a Reply