Tuulivoimailta Wrethallassa 19.3.

Kunnan tuulivoimailta Wrethallassa veti tuvan täyteen asiasta kiinnostuneita kuntalaisia ja illan anti oli, mitenkähän sen sanoisi, henkeäsalpaava. Satu Zwerverin aloitteesta syntynyt  ja Annalena Sjöblomin vetämän ”Energiaomavarainen Kemiönsaari” -projektin toteuttama yleisöilta oli kertakaikkisen onnistunut, mistä kiitos järjestäjille. tuuli2

Illan aluksi kunnan tekninen johtaja Lars Nummelin esitteli prosessin, jolla tuulivoima etenee sijoittajan ja maanvuokraajien aloitteesta lautakuntakäsittelyyn, sitten kaavavaiheeksi kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksineen ja lopulta, jos ehdotus etenee kaavaksi, valitusprosessien etenemiseen. Byrokratia ja päätöksenteko ei ole maallikolle helppoa mieltää, mutta onneksi Satu oli paikalla kysymässä tyhmiä, eli oikeita, kysymyksiä. Päätösvalta, onneksi, on valtuustolla joka voi halutessaan myös hylätä kaavan poliittisella päätöksenteolla.

VTT:n meluasiantuntija Denis Siponen ja emeritusprofessori Alpo Halme selvensivät melututkimusta ja melun kantautumista ja sitä problematiikkaa, mikä liittyy nykyisiin melumallinnoksiin. Kesäiltana maan tasassa voi olla aivan tyyntä kun 100 metrin korkeudella tuulee 10 m/s ja tuuliturbiini tuottaa sähköä ja melua. Melu kimpoaa maasta ja ilman lämpötilakerrostumista ja voi kantautua kilometrien päähän. Tuulivoimalan melu on myös erilaista kuin liikenteen melu, ”amplitudimoduloitua” eli voimakkaasti vaihtelevaa ja se kuuluu jopa desibeliltään kovemman taustaäänen läpi. Kunnan, tuulivoimarakentajien ja mm. Mauri Pekkarisen väite miten ”jääkaappi pitää kovempaa ääntä kuin tuulivoimala” herätti Siposessa spontaanin naurun.

Kunnanvaltuutetuista paikalle oli saapunut kymmenkunta. Hatunnosto heille, mutta onko määrä hyvä? Valtaosa henkilöistä, jotka päättävät varmasti valtuustokauden merkittävimmästä asiasta, eivät tulleet kuulemaan asiasta. Toivottavasti edustajiemme edustajat, eli paikalla olleet valtuutetut, informoivat tovereitaan.

tuuli3Kemiönsaaren tuulivoima elää nyt mielenkiintoisia aikoja. Keskustelu asiasta, niin kuntalaisten kesken kuin mediassa, on herännyt ja kuntalaisilla on halu saada tietoa ja päästä vaikuttamaan. Kunnan taloudelle tärkeiden kesäasukkaiden pitäisi saada myös mielipiteensä kuuluville. Mediassa julkaistut päättäjien ensiarviot olivat myönteisiä: Tilanne pitäisi rauhoittaa ja kunnan pitäisi ottaa tilanne haltuun.

Itse heitän haasteen päättäjille: Nyt esitettyjen puolueettomien meluarvioiden perusteella, pitäisikö tehdä periaatepäätös kuinka lähelle asuinrakennuksia myllyn voi perustaa? Onko 1,5 km riittävä, vai pitäisikö olla kaksi jotta kuntalaisten yöunet ja terveys on varmasti turvattu? Vai vieläkö puhutaan 500 metristä?

Ps. Pro Kimitoön – Kemiönsaaren puolesta ry:n kioskilla kävi kova kuhina ja esitteitä taisimme jakaa toista sataa. Kiitos kaikille kiinnostuneille, oli mukava tavata ja turista!

Kommentointi blogissa vapaa kaikilla kielillä!

Terv. Janne Salonen

  1. Janne SalonenJanne Salonen03-20-2013

    Tuulivoimasta elantonsa saavat tahot, kuten Taaleritehdas, Egentliga Finlands Energi ja Lounaistuuli ovat teettäneet Kemiönsaareen suunniteltujen tuulivoimaloiden melumallinnokset. Ramboll, joka kotisivuillaan kertoo edistävänsä tuulivoimarakentamista, toimii kunnan konsulttina ja tekee yhteenvetoja päättäjien käyttöön selvitysten pohjala. Näillä tiedoilla kunnan virkamiesten ja luottamushenkilöiden sitten pitäisi tehdä suuria päätöksiä.

    Miksi tuulivoimateollisuudesta riippumattomien meluasiantuntijoiden lausunnot aina poikkeavat kunnan käyttämien asiantuntijoiden arvioista?

    • Jari HollsténJari Hollstén03-21-2013

      Vastasit jo itse loppukysymykseesi tuossa.

Leave a Reply