Tuulivoimamelu on pulma kaikissa maissa

Eri maissa käydyissä tuulivoimakiistoissa vahvin keskitys kohdistuu tuulivoimaloitten meluun ja siihen, kuinka kaukana tuulivoimalan tulee olla lähimmästä asutuksesta. Asiasta vallitsee maailmassa täydellinen sekamelska.
Yksi selvä piirre kuitenkin erottuu. Lähes kaikissa maissa sekä asukkaat että paikallishallinto ajavat pidempää etäisyyttä, valtakunnallinen hallinto taas lyhyttä. Toinen täällä Suomessa merkille pantava seikka on, että kun muualla maailmassa puhutaan tuulivoimaloista, niin tarkoitetaan 25-150 metrin korkuisia voimaloita. Kahteensataan metriin ja yli yltävistä useimmiten vasta varoitellaan.
Tänne Kemiönsaarelle kaavaillut tornithan ovat 200 -metrisiä.
Englannin parlamentissa käsitelty lakiehdotus, vaikka se ei näytä menevän läpi, esittää mielenkiintoiset luvut etäisyyksiksi: 25-50 metrin korkuisille torneille 1000 metriä, 50-100 m korkuisille 1500 m, 100-150 m korkuisille 2000 metriä ja yli 150 metrisille 3000 m. Nyt eri kreivikunnat määrittelevät omia tuulivoimarajojaan ja sekamelska on täydellinen. Ratkaisuja on puitu tuomioistuimissakin.
Paljastavia olivat myös Irlannin tasavallassa esitetyn lakiehdotuksen luvut: 50 metriin ulottuvat tuulivoimalat 500 m, 100 metriin 1000 metriä, 150 metriin 1500 m ja yli 150 m 2000 metriä. Lakiehdotus ei mennyt läpi ja hallituksen perusteluna oli, että ”lakiehdotus voisi olla esteenä kunnianhimoisille mutta tarpeellisille ja laillisesti sitoville uusiutuvan energian ja ilmastonmuutoksen EU -sitoumuksille”.
Skotlannissa ohjeena on kaksi kilometriä. Useissa maissa tuulivoimaloitten meluhaitat tunnustetaan ja samalla korostetaan, että tuulivoimalan etäisyys asutuista rakennuksista tulee olla riittävän suuri – laskettuun välimatkaan tai meluarvoihin suositellaan vielä tuntuva lisä.
Tuulivoiman rakentaminen on lähtenyt ympäri maailmaa liikkeelle niin rajusti ja hallitsemattomasti ja rakentajien ehdoilla ettei yhteiskunta ole pysynyt perässä vaan on jäänyt jalkoihin. Rakentajat ja sijoittajat ovat nopeasti käyttämässä tilaisuutta hyödykseen.
Ilmeistä eri maiden tämänhetkisessä tilanteessa on se, että huolimatta kansalaisten mielipiteistä ja selvästi todetuista haitoista, kuntien halusta ja todellisesta tarpeesta, maiden hallitukset toteuttavat sokeasti EU:n asettamia tavoitteita juuri tuulivoiman avulla, vaikka muitakin keinoja olisi. Kun EU on sanonut sanansa, niin on toteltava. Meni sitten syteen taikka saveen.
Aikoinaan puhuttiin suomettumisesta. Mikähän se termi nyt olisi?
EU:n komissio harkitsee (HS 16.1.) nyt ilmastotavoitteiden lieventämistä. Kun tavoitteet ovat nyt jäsenmaita sitovia, niin uudistuksessa ne muuttuisivat suosituksiksi. Enää ei Irlanninkaan tarvitsisi talousahdingon keskellä syytää rahaa tuulivoimaloihin. Eikä Suomen – jos järkeviä halutaan olla. Samalla syntyisi tervetullut hengähdystauko; sen aikana villinä rehoittavalle tuulivoiman rakentamiselle voidaan saada järkevät, kaikkien hyväksymät ohjeet.
Järkevät ohjeet myös tuulivoimaloiden etäisyyksistä.

Esko Salmela
Taalintehdas

 1. Esko SalmelaEsko Salmela01-19-2014

  Tuskin EU:n komissio oli päästänyt uudet uusiutuvan energian kaavailut julkisuuteen, kun talousguru, tuulivoimastukiaisten isä, Taalerintehtaan kummisetä Mauri Pekkarinen, päästi julkisuuteen (HS 19.1.) kantansa: uusiutuvan energian sitovat tavoitteet on pidettävä voimassa. Se parantaisi Suomen hultovarmuutta ja kauppatasetta. Ihan totta. Pekkarisen tuulivoimalat pyörivät ilman tuulta, kauppatasetta parannellaan tilaamalla voimalat Saksasta ja pystyttämällä ne saksalaisin voimin. Hyvän esimerkin hallitsemattomasta uusiutuvan energian rakentamisesta antaa joidenkin tuulivoimakeskustelussa ihannoima Espanja.
  Taloutensa roimasti punaiselle vetänyt Espanja on tukenut uusiutuvaa energiaa, siis myös tuulivoimaa, 34 miljardilla dollarilla. Viime huhtikuussa Espanjan energiatuotannosta uusiutuvan energian osuus oli hurja 54 prosenttia. Runsaskätisten tukien ansiosta osuus on kasvanut kuin pullataikina ja se on yksi syy maan talouden alamäkeen. Koko hommasta on tullut painajainen. Nyt hallitus aikoo tukkia tukihanoja, rahat alkavat loppua. Pankeilla on kuitenkin hätä kädessä: ne ovat rahoittaneet uusiutuvan energian projekteja 38 miljardilla dollarilla. Rahasampoina olleet projektit kaatuisivat ja koko ala siirtyisi miinukselle. Pari kuluttajan kannalta karmeaa lukua vielä: Jo vuonna 2007 uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö maksoi Espanjalle 556 dollaria megavattitunnilta kun hiilellä ja kaasulla tuotetun energian hinta megavattitunnilta oli vain 52 dollaria. Ihaile tätä sitten. Pekkarinen voi hyvin siteerata Hertta Kuusisen lausumaa muunneltuna: Espanjan tie on myös Suomen tie. Ylle poimitut luvut ovat talouslehti Forbesin sivuilta. Osoite alla.
  Esko Salmela Taalintehdas
  http://www.forbes.com/sites/williampentland/2013/08/16/no-end-in-sight-for-spains-escalating-solar-crisis/

 2. Janne SalonenJanne Salonen01-19-2014

  Tanskan terveysministeriö on tekemässä ensimmäistä laajamittaista tieteellistä tutkimusta nimenomaan tuulivoimamelun terveyshaitoista, kokemusperäisesti. Liikennemelun vaikutus terveyteen mm. nukahtamisvaikeuksien, lisääntyneen stressin ja sitä kautta kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, on lääketieteellinen fakta.

  Tanskassa ainakin kaksi kuntaa on pannut tuulivoimasuunnitelmat jäihin kunnes tutkimus valmistuu. Vaikka siellä ei Suomeen suunnitellun kaltaisia 3-7 megawatin myllyjä edes rakenneta maalle ihmisten keskelle, vaan merelle.

 3. Matti MäkeläMatti Mäkelä02-01-2014

  Onko moni ajatellut tuulivoimaloiden ylöspäin suunnattujen valojen vaikutusta.Tähdet häviää ja teollisuus näkyvä voittaa.Että siintä vaan. Tuulivoimalaiden puolustajt saavat nauttia valoisuudesta,kun yön pimeys häviää saaristomereltä.Miettikää tätäkin.

  • Janne SalonenJanne Salonen02-05-2014

   Itse en ole nähnyt yhtään havainnekuvaa, joissa tuulivoimaloissa olisi valot. Paimion yleisötilaisuudessa havainnekuvat tehnyt konsultti ei edes tiennyt, minkälaiset valot niihin on tulossa. Eivät tietäneet kunnan edustajatkaan. Nehän eivät ole suunnattuja vain ylös, vaan ympäriinsä.
   Olet ihan oikeassa, etenkin pilvisellä yötaivaalla teollisuusalue hohkaa kauas.

Leave a Reply