Tuulivoimaretki Honkajoelle

Kemiönsaaren kunnanvaltuutetut matkaavat huomenna 23.10. Honkajoen tuulivoima-alueelle tutustumisretkelle. Määräpaikassa valtuutetut tapaavat mm. Honkajoen kunnajohtajan, joka kertoo kunnan myönteisistä tuulivoimapäätöksistä ja miten prosessi on toteutettu. Hankealueella isäntänä toimii Kemiönsaarellekin tuulivoimaa suunnitteleva Taaleritehdas.

Satakuntalainen Honkajoki toimii Taaleritehtaan näyteikkunana tuulivoimarakentamiselle. Kuntien edustajia viedään myllyn juurelle ja tilaisuuden isäntä, Taaleritehdas, kertoo omia näkemyksiään alueesta. Koska rakentaminen on toistaiseksi loppu, Honkajoen tuulivoimala-alueen urakoineet yhdeksän puolalaista rakennustyöntekijää tai Pekkaniskan nosturi eivät varmaankaan ole paikalla. Paikallisia ihmisiähän tuulivoimaloiden rakentaminen ei työlistänyt.

Taannoin Honkajoella kävivät Paimion kunnavaltuutetut. Vierailun aikana yhtä lukuunottamatta kaikki myllyt olivat pysähdyksissä alhaisen tuulen vuoksi. Tämä ei estänyt Paimion kunnanvaltuuston puheenjohtajaa kertomasta myöhemmin radiossa miten hän on ollut tuulivoimalan juurella eikä minkäänlaista ääntä kuulunut. Paimion ympäristölautakunnan jäsen on turhaan yrittänyt pyytää Taaleritehtaalta Honkajoen voimalakokonaisuuden tuotantotilastoja vierailun ajalta, Taaleritehdas ei niitä kerro. Voin nyt paljastaa Taaleritehtaan puolesta, että tuotantoteho oli nolla megawattia. 3 m/s tuulella tuulivoimala ei tuota sähköä.

Päiväkäynti tuulivoimatehtaalla satunnaisesti valittuna syksyisenä iltapäivänä on turha, jos tarkoituksena on selvittää miten tuulivoimalat tuottavat melua. Vielä turhempaa on mennä myllyn juurelle, jos pyritään kuulemaan miten tuulivoimalalle tyypillinen matalataajuksinen bassomelu leviää satojen metrien – yli kahden kilometrin päähän eri tuuli- ja lämpöolosuhteissa. Taaleritehdas ei ihan sattumalta vie vieraita myllyjen juurelle, sinne kun bassoäänet eivät juuri kanna. Teollisen luokan tuulivoimaloiden bassomelu syntyy niiden siipien pyörimisestä eri ilmastokerroksissa ja melu on suoraan rinnasteinen myllyn sähköntuotantoon. Jos Taaleritehdas ei näiden kuntapäättäjävierailuiden aikana suostu edelleenkään kertomaan myllyjen sen hetkisiä tuotantotehoja, voidaan vahvasti epäillä että myllyjä ajetaan tuolloin normaalia pienemmillä tehoilla jollon myöskään äänestä ei saa sitä kuvaa, mikä se on oikeassa tuotantotilanteessa.

Tuulelle ei kukaan mitään voi ja tuulimyllythän tuottavat sähköä 10-20% kapasiteetistaan. Niinä harvoina hetkinä kun tuuli on parhaimmillaan, myllyt tuottavat myös eniten melua. Tutkimusten mukaan suurin bassomelu ajoittuu ilta- ja yöaikaan, jolloin lähialueiden asukkaiden pitäisi saada nukutuksi. Toivottavasti edustajamme ovat vierailun aikana hereillä, ja osaavat vaatia Taaleritehtaalta oikeita vastauksia kysymyksiinsä ennen johtopäätöksien tekoa. Kysmykset voisivat olla ainakin:

1) Paljonko nyt tuulee ja mikä on myllyjen tuotto?
2) Voisimmeko mennä 500 – 750 metrin päähän myllyistä jotta kuulisimme, miltä bassoäänet kuulostavat tuulivoimala-alueiden asukkaiden korviin?

Janne Salonen

 1. Esko SalmelaEsko Salmela10-23-2013

  Tilannehan on aika hupaisa – tarkoitan kunnan Honkajoki -matkaa. Matkan tarkoituksena on saada tietoa tuulivoimasta paikalla, missä myllyt ovat jo pystyssä. Kunta on kokonaan ummistanut silmänsä siltä, että Kemiön saarella toimii kansalaisyhdistys, jonka tehtävänä on levittää tietoa tuulivoimasta ja antaa tilaa kuntalaisten mielipiteille. Yhdistys on kuntalaisille tärkeä ja kuntalaisten kannalta merkittävä foorumi saada kuntalaisten (äänestäjien) mielipiteet tuulivoimakysymyksessä esille.
  Silti Honkajokimatkalle ei ole kutsuttu ainuttakaan yhdistyksen edustajaa. Kemiön kunnan taholta tämä on ihan selvä julistus: Kansalaisten perustama yhdistys tulkitaan kunnan johdossa vastustajaksi, jota ei julkisesti tule noteerata ja jolle on annettava mahdollisimman vähän tilaisuuksia kysymysten esittämiseen.
  Esittikö joku osallistujista Honkajoella nuo Jannen kirjaamat kysymykset paikallisille isännille? Ja jos esitti, niin mitä niihin vastattiin?

 2. Janne SalonenJanne Salonen10-23-2013

  Uuden Suomen puheenvuorossa yksi vierailun isännistä, Honkajoen kunnanhallituksen puheenjohtaja Tommi Laitila juuri kertoi miten ”meidän tuulimyllymme” eivät tuota matalataajuista melua. Mielenkiintoista ja varmasti objektiivista.

  • Janne SalonenJanne Salonen10-23-2013

   Tommi Laitilan tarkka sitaatti menee näin: ”Matalataajuuksisesta melusta on turha puhua, sitä ei ainakaan näissä myllyissä ole.”
   Ei varmaan sitten puhuta.

 3. Tapani SalminenTapani Salminen10-24-2013

  Kyllä Honkajoki ansaitsee erityisen KePu (tulee sanoista Kehityksen Puolesta)-maininnan toimiessaan ikkunana Suomen tuulivoima-autuuteen. Vielä etäisyyksistä: Sosiaali- ja terveysministeriön lausunnossa Ympäristöministeriölle koskien Varsinais-Suomen tuulivoima-asioita oli otettu esimerkki Englannista, jossa 2 km:n etäisyyydellä asutuksesta oleva tuulivoimala on suljettu meluhaittojen vuoksi. Tämä ei ole mikään heitto STM:ltä, vaan harkittu viesti kaavoittajille. Viesti selkokielllä kuuluu seuraavasti: Kaavoittajan on syytä ottaa 2 km:n vähimmäisetäisyys asutukseen huomioon välttyäkseen jatkossa ikäviltä (mutta mielenkiintoisilta) vastuu-, korvaus,- yms väännöiltä kun uutuuttaan hohtava mylly/myllyt jököttää toimettomana keskellä metsää. Tällöin on myös esimerkiksi Taaleritehtaalla (mikä nimivalinta!) selityksen paikka sijoittajien suuntaan.

 4. Kai YlikoskiKai Ylikoski10-27-2013

  Honkajoella kävin kesällä ohikulkiessani kattomassa näitä Taaleritehtaan myllyjä. Ei ollut silloin lähelle asiaa. Seuraavan linkin alta kuvia muunmuassa Honkajoelta.
  https://www.youtube.com/watch?v=jqpSEILAO6s

  Myös täällä kuvia Honkajoen tuulivoimateollisuusalueelta
  https://sites.google.com/site/stoptuulivoima/

Leave a Reply