Velvollisuus kaavoittaa

Kotkan kaupunki on tehnyt mielenkiintoisen ratkaisun.
Tuulivoimakaavan valmistelu on lopetettu sillä perusteella, että tuulivoimalaitokset tulisivat liian lähelle asutusta. Tässä linkki YLE:n uutiseen asiasta:
http://yle.fi/uutiset/tuulisaimaa_kaavoituksen_lopettaminen_ilkea_temppu_kotkalta/7393733

Kaupungin kaavoitusinsinöörin kommentti on myös kuvaava: ”Toimitusjohtaja Laaksosen kritiikkiin hän vastaa sanomalla, että kaavoituksen aloittaminen ei ole mikään lupaus hankkeen toteutumisesta.”

Muistan erinomaisen hyvin, miten kunnanjohtaja Tom Simola taannoin bio Ponyssa pidetyssä tuulivoimatilaisuudessa valisti kuulijoita väittämällä, että mikäli kunta ei kaavoita alueita tuulivoimalle, se saattaa joutua siitä korvausvastuuseen. Minun korvissani tämmöinen kuullosti suorastaan uhkailulta.

Kunnalla on kaavoitusmonopoli. Se saa kaavoittaa aluettaan niinkuin parhaaksi näkee. Korvausvastuuta kaavoituksesta voi kunnalle syntyä vain, mikäli kunta on mennyt sitoutumaan johonkin, mitä se sitten ei pidä. Tämmöisiä sitoumuksia Kemiönsaaren kunta ei ole tehnyt, ne olisivat julkisia. Jos sitten kunnan virkamiehet ovat menneet jotakin lupailemaan ilman, että sitä olisi kunnan elimissä vahvistettu, se ei voi kuntaa sitoa. Virkamiehen henkilökohtainen vastuu sitten on eri asia.

Kannattaa myös muistuttaa mikä on kunnan tehtävä. Kuntalain 1§:n viimeinen momentti antaa siitä osviittaa: ”Kunta pyrkii edistämään asukkaidensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan.” Kunnan tehtävä on siis editää kaikkien asukkaiden hyvinvointia, ei ainoastaan muutamien asukkaiden kaikkien muiden kustannuksella. Ja edelleen: ulkopuoliset pääomasijoittajat eivät ole kuntalaisia, heidän suhteensa kunnalla ei ole mitään velvollisuuksia.

Jouko Jokinen

  1. Janne SalonenJanne Salonen08-19-2014

    Korvausvastuuseen kunta voisi joutua jos se rikkoisi jotain sopimusta jossa korvausvastuu laukeaisi. Sellaista sopimusta ei nyt kaavoituksen ympärillä ole näkynyt ja jos selainen olisi, sen pitäisi olla kaavaselvitysten ja dokumenttien mukana julkinen. Kunnanjohtajalta olisi hyvä pyytää ja saada jokin selvitys mitä hän tuolla tarkoitti, ettei kuntalaisten tarvitse arvailla.

Leave a Reply