Viljelijät vastatuulessa

Näin otsikoi perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Hongisto 15. tammikuuta mielipidekirjoituksessaan Maaseudun Tulevaisuudessa.
Hän ihmettelee kirjoituksessaan sitä, onko kaiken tohinan keskellä mietitty sitä miten viljelijöiden EU-tuille käy kun tuulivoimayhtiö tekee vuokrasopimuksen maanomistajien kanssa? Mikäli vuokrasopimuksen piiriin kuuluu myös viljelymaita, saattaa maan omistaja menettää peltolohkojensa EU-tuet.
Ovatkohan Kemiönsaaren maanomistajat mahtaneet selvittää tämän asian ennen alustavien vuokrasopimusten allekirjoittamista? Tuulivoimayrityksiähän tämä puoli asiasta tuskin kiinnostaa.

Timo Muranen
Taalintehdas

 1. Janne SalonenJanne Salonen01-19-2014

  ”Ovatkohan Kemiönsaaren maanomistajat mahtaneet selvittää…”

  Vastaus kysymykseen: Eivät ole.
  Kolme vuotta kestäneen ja 300 000 euroa maksaneen ”energiaomavarainen Kemiönsaari” -projektin yhtenä onnistumisena on esitelty mahdollisimman hyvien vuokrasopimusten aikaansaaminen paikallisten maanomistajien ja tuulivoimatoimijoiden välillä. Sopimukset ovat tietenkin salaisia, toki vastaava sopimusmalli löytyy ilmaiseksi mm. MTK:lta.

  EU-tukien mahdollinen poistuminen sen sijaan yllätti maanomistajat ns. housut kintuissa kaikkialla Suomessa. Jos myllyt saisivat kuntaan rakennusluvan, pitää vain toivoa että maanvuokrasopimuksia voidaan vielä tarkastella uudelleen koska toiselta osapuolelta on puuttunut olennainen tieto. Sen enempää salaisiin sopimuksiin ei tietysti voi ottaa kantaa mutta jos joku maanomistaja haluaa saada ehdot tarkemman tarkastelun alle, autamme mielellämme.

  Terv. Janne

 2. anders abrahamssonanders abrahamsson01-19-2014

  Kanske bäst för alla markägare som har eller förhandlar om arrende kontrakt med vindkrafts bolagen att inte konsultera Pro Kimitoön eftersom de verkar ha mycket svårt att låta bli att skriva ut allt på internet. Anlita hellre SLC eller MTK jurister som vet vad de pratar om… Stödfrågan är mycket lätt att lösa i kontraktets text.

  häls. Anders Abrahamsson

Leave a Reply