Ville Niinistön puheet ja mitä hän unohtikaan kertoa

Vihreitten puheenjohtaja Ville Niinistö esiintyi tänään 17.4. Åbo Underrättelser lehden haastattelussa ja ylisti Saksaa ja Tanskaa uusiutuvan energian mallimaina. Näissä uusiutuva energia (tuulivoima) on nostanut talouden kukoistukseen. Uusiutuva energia on Niinistön mukaan lääke talouslamaan, työttömyyteen ja ennen kaikkea ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Saksan sähköstä oli 2013 tuulivoimalla tuotettua 7.8 prosenttia, aurinkopaneeleilla 4.5, biomassalla 7 ja vesivoimalla 4 prosenttia.Uusiutuvan energiatuotannon tavoiteena Saksassa on 35 prosenttia vuoteen 2020 mennessä ja 80 prosenttia vuoteen 2050.
Jättimäisistä investoinneista huolimatta Saksan tuulivoima tuottaa sähköä täydestä kapasiteetistaan vain viidesosan. Suljettuaan Japanin ydinonnettomuuden jälkeen useita ydinvoimaloitaan, Saksa on joutunut ostamaan ydinenergialla tuotettua sähköä Ranskasta ja Tsekin tasavallasta.

Samalla saksalaisperheen taloudessa sähkön hinta on noussut, se on nyt toiseksi korkein Euroopassa. Vain Tanskassa – Niinistön toisessa mallimaassa – sähkön hinta on korkeampi. Saksalainen maksaa sähköstään keskimäärin 30 prosenttia enemmän kuin muut eurooppalaiset.
Sekä saksalaiset että tanskalaiset maksavat sähköstään noin 300 prosenttia korkeampaa hintaa kuin amerikkalaiset. Englantilaisen Telegraph -lehden (16.1.2014) mukaan 300 000 saksalaisesta kotitaloudesta katkaistaan vuosittain sähköt maksamattoman sähkölaskun takia.
Tämän Niinistö unohti mainita.

Tanskalainen tutkimuslaitos CEPOS raportoi 2009, että kun Tanskan tuulivoimalaitokset tuottivat maan sähköstä 19 prosenttia, niin viiden vuoden jakson aikana tuosta energiamäärästä päätyi kuluttajan hyödyksi vain keskimäärin 9.7 prosenttia. Ja vuonna 2006 vain 5 prosenttia.

Tanskan veronmaksajat tukevat voimakkaasti verovaroillaan tuulivoiman tuotantoa ja se kostautuu ankarasti kansalaisen kukkarossa. Öisin tuotettua tuulivoimasähköä Tanska ei pysty käyttämään, joten se myydään Ruotsiin ja Norjaan, jotka sulkevat siksi aikaa vesivoimaloitaan. Eivät varmasti sulje turhaan, Tanska joutuu myymään tuulivoimansa naapureille varmasti alennuksella. Sekään ei pelasta tanskalaisia huippukallilta sähkölaskulta.

Vihreitten puheenjohtaja Niinistö ei sanallakaan maininnut näitä vaikeuksia uusiutuvan energian tuotannossa. Hän nojautuu ”ilmaisen energian” ideologiaan yhtä vankasti kuin itäinen naapurimme edellisen järjestelmänsä aikana. Tuotanto oli silloin tärkeintä seurauksista välittämättä. Seuraukset olivat lähes korvaamattomat – ja ovat yhä.

Miljoonat kuluttajat ympäri Eurooppaa sytyttävät ja sammuttavat sähköisiä laitteitaan täysin arvaamattomasti. Niinpä sähkön kulutuskin on täysin arvaamatonta. Tuulivoimalle se ei sovi. Kun tuulee, sähkö on samalla kulutettava. Kun ei tuule ei sähköä kuluteta. Tai tarvittava sähkö tuotetaan muualla tai ostetaan muualta. Sähköverkostolle ja voimalaitoksille järjestelmä asettaa pahoja vaikeuksia. Tuulivoiman rinnalla täytyy olla toinen, varmempi järjestelmä energiansaannin varmistamiseksi. Mitä suurempi tuulivoiman tuotanto, sitä suurempi varajärjestelmä.

Varmistuksena on lähes aina vanha energiatuotanto. Se saastuttava. Usein nämä laitokset eivät voi odottaa kylminä tyyntä kautta, niiden on oltava jatkuvasti valmiina pelastamaan tilanne kun tuulivoimalat pysähtyvät tai aurinkokennot eivät tuota tarpeeksi. Varajärjestelmän pito on kallista, ja – ne saastuttavat. Jotkut tutkijat sanovat, että tämä systeemi tekee tyhjäksi kaiken sen CO2 -säästön, joka tuulivoimaloilla saadaan aikaan. Jo nyt Saksan CO2 -päästöt ovat nousseet.
Tästäkään Ville Niinistö ei kehdannut mainita.

Muistihan Niinistö sentään mainita ihmisoikeudet ja vähemmistöjen puolustamisen. Ei Suomessa, mutta Unkarissa ja siellä, missä romaanit asuvat. Ministerinkammiostaan hän ei ehkä ole huomannut, miten Suomessa (ja kaikkialla maailmassa) ihmiset kysyvät miksi tuulivoimaloita rakennetaan heidän kotinurkilleen. Kaksisataa metriä korkeita energian tuotantolaitoksia, joita sirotellaan ympäri maata ja jotka aiheuttavat sairauksia, ajavat melullaan ihmiset kodeistaan ja pilaavat heidän tähän asti varjellut kotiseutunsa. Yksityisillä ihmisillä on vähän mahdollisuuksia kamppailla varakkaita tuulivoimayhtiöitä ja kunnan kaavoittajia vastaan.
Näistäkään ihmisoikeuksista ja vähemmistöstä Niinistö ei huomannut puhua.

Mitä enemmän tuulivoimaloita nousee, sitä suuremmaksi kasvaa kansalaisten vastustus. Sitä vauhdittaa vielä voimaloitten tehon nopea kasvu. Ne eivät ole enää kevyesti surisevia pieniä vihreitä rakennelmia hollantilaisessa postikorttimaisemassa. Ne ovat jättiläistorneja satapäisissä rykelmissä sen suomalaisen luonnon keskellä ja kohta myös siinä suomalaisessa meri- ja järvimaisemassa, jonka suojelemiseksi perustettiin aikanaan vihreä liike.
Tästäkään Niinistö ei muistanut kertoa.

Euroopassa marssitaan jo näiden ihmisarvojen ja luonnon puolesta. Ei vihreitten, vaan uusien voimien johdolla. Dublinissa, Irlannissa liikkeellä oli juuri muutamassa päivässä koolle kutsuttu lähes kymmentuhatpäinen kansalaisjoukko. Euroopassa on jo seitsemänsataa tuulivoimakriittistä liikettä. Uusia ryhmittymiä kasvaa joka päivä joka puolella maailmaa. Myös Niinistön mallimaissa Tanskassa ja Saksassa,.
Ja Suomessa, missä on syntynyt kymmeniä krittiisiä ryhmiä ja niiden kattojärjestö muutamassa vuodessa.
Tästä uudesta liikkeestäkään Niinistö ei kertonut. Tai ei halunnut kertoa. Tai ei tiennyt. Ja se olisi todella paha juttu.

Esko Salmela
Taalintehdas

  1. Jouko JokinenJouko Jokinen04-18-2014

    Onhan tuo nähty maailman sivu: sokea usko johonkin ideologiaan sokaisee! Vain se lausutaan ääneen, mikä tukee omaa ideologiaa.
    Lähestulkoon kamalinta taitaa olla kun ideologian uskotaan tuovan hyvää kaikille. Oli sitten kysymys ristiretkistä tai kommunismin aatteen levittämisestä.
    Mutta niinhän se on: joka aamu peiliin on katsottava kriittisesti vaikka omat ajatukset ovatkin niin fiksuja…

Leave a Reply